Fordomsstafetten - Tegnsprogstolk

"Tegnsprogstolke-studerende er nogle nørder, der ser fjollede ud på tv."

​Hvorfor vælger man dog at lære et sprog, der er så anderledes og så svært? Har de alle sammen haft latin i gymnasiet? Og ser de ikke underlige ud, når de taler? I sidste stafet blev der ikke sparet på fordommene over for de tegnsprogstolke-studerende. Mille Blegvad Andersen svarer – delvist på tegnsprog – og formulerer en fælles fordom over for alle UCC’s uddannelser i denne sidste runde af fordomsstafetten.

”Jeg er da glad for at høre fordommen om, at tegnsprog er et svært sprog. Det ER et svært sprog. Men faktisk hører jeg tit, at folk ikke tror, at tegnsprog er et rigtigt sprog. Det er et sprog på lige fod med dansk, og det er det mest spændende sprog i verden, hvis du spørger mig,” siger Mille Blegvad Andersen.

På opfordring fører hun med en elegant bevægelse to hænder op foran sig som fuglevinger, der bevæger sig væk fra hinanden – tegnet for ’sprog’.

Mille har læst dansk på universitet, før tegnsproget åbenbarede sig for hende. For snart to år siden startede hun på uddannelsen, som hun elsker – på grund af selve sproget, men også ”de sindssygt dygtige lærere og det vildt gode sammenhold,” som hun siger. 

Det er kommunikationen, jeg elsker

Hun griner af fordommen om, at tegnsprogtolke må være ”nogen, der har haft latin i gymnasiet, og så var det ikke mærkeligt nok, og derfor valgte de at kaste sig over tegnsprog”.
 
”Jeg hadede latin! Det er fordi, man ikke kan tale det, måske bortset fra i Vatikanet, haha. Det er kommunikationen, jeg elsker. Og som tegnsprogstolk bliver jeg lige så meget tolk for hørende som for døve,” siger den 26-årige, der ud over tegnsprog især elsker hollandsk – og har det stramt med tysk. 
 
Mille tager generelt alle de fordomme, der blev listet op i sidste stafet, med ophøjet ro. Her gav den lærerstuderende udtryk for en respekt for tegnsprogstolke, men mente altså også, at det må være ”nogle nørdede og ret specielle typer”, der vælger dén uddannelse. Før Mille svarer, viser hun tegnet for ’fordom’ – en glidende bevægelse oppe fra og ned, der slutter brat, som et hug!

Taler tegnsprog på barer

”Nu synes jeg jo ikke, det er en skam at være nørdet. Vi er måske lidt nørdede på den måde, at vi går ekstremt meget op i vores fag. Man skal brænde for det, det er ikke noget, man kommer sovende til,” siger hun og nævner selv noget, der godt kan virke ret nørdet: 

”Når vi går i byen, taler vi nogle gange tegnsprog med hinanden, fx på barer, selvom vi alle er hørende. Det gør vi, fordi – det er sjovt!”
 
Men hvad siger Mille så til, at tegnsprog ser fjollet ud, fx på tv?
 
”Jeg synes ikke, det ser fjollet ud, men jeg forstår godt, hvis andre synes det. Det er jo fordi, vi både taler med hænderne og med ansigtsudtryk. Jeg kan afsløre, at det da var vildt grænseoverskridende i starten. Som tegnsprogstolk er folks opmærksomhed i høj grad rettet mod én, og det skal man vænne sig til.”
 
Mille fortæller, at hun og hendes medstuderende opsøger døve at tale med – fx til Tegnsprogscafé, der afholdes hver måned forskellige steder i København.

UCC-studerende vil lave ’noget med mennesker’

Fordi hun afslutter stafetten, og der ikke er flere uddannelser at sende fordomme i hovedet på, fortæller Mille om en fordom om alle UCC-uddannelserne.
 
”Jeg har repræsenteret min uddannelse på Uddannelsesmessen, og stort set alle de unge, der besøger UCC’s område, siger: Jeg vil gerne arbejde med mennesker.”
 
Her ruller Mille med øjnene, før hun uddyber:
 
”Det lyder altså banalt. Hvem siger, at de IKKE vil arbejde med mennesker? Kan vi ikke komme det lidt tættere? Fx at pædagogen gerne vil lære børn noget, eller fysioterapeuten synes, det er super spændende, hvordan kroppen fungerer? Det gælder selvfølgelig også min uddannelse – at det ikke bare er ’noget med mennesker’. Når det er sagt, så er det nogle vigtige uddannelser alle syv, og jeg glæder mig til at flytte til Campus Carlsberg, så vi er flere uddannelser, der kan lære af hinanden.”