Benni er pædagog i en udflytterbørnehave

Naturen er verdens bedste legeplads, så hvorfor ikke arbejde i den hver dag? Da Benni Schouw Andreasen begyndte at læse til pædagog, vidste han allerede, at et job i skoven var målet. Nu arbejder han i Børnehuset Vor Frues udflytterbørnehave i Hareskoven langt fra den københavnske stenbro.

Børn i skoven

”3-6 årige børn er så nysgerrige og modtagelige – og glade i låget! Det er sjovt og livsbekræftende at støtte dem i deres udvikling, og det motiverer mig ekstra, når de får aha-oplevelser. Fx når de piller løs bark af et træ, så det myldrer frem med insekter, og de råber: ’åårrh, sejt!’. Eller når de pludselig selv kan kravle op på en træstub og står dér og ser overraskede og triumferende ud. Så er det en rigtig god dag på jobbet!,” siger Benni Schouw Andreasen.

Benni har arbejdet i Børnehuset Vor Frue Udflytterbørnehave siden, han blev færdiguddannet som pædagog i 2011. Hver morgen står han og hans kolleger og de 34 børn på bussen ved opsamlingsstedet i Sankt Peders Stræde midt i København. En halv time senere er de fremme ved spejderhytten, som ligger i skovbrynet i den sydlige ende af Hareskoven. Her har Benni sin arbejdsdag, indtil bussen om eftermiddagen kører tilbage til byen igen.

Oprindeligt var han uddannet tegnefilmstegner og arbejdede som animator i Tyskland, men den konkurrenceprægede tegnefilmsbranche var alligevel ikke noget for ham. Et job som pædagogmedhjælper overbeviste Benni om, at han i stedet ville være pædagog. Og med en fortid som spejder og spejderleder tog drømmen om et job i en udflytterbørnehave form. På den måde kan han nemlig kombinere sit familieliv i byen med masser af udeliv og naturoplevelser. Og han er meget glad for sit arbejde.

Fagligheden er i top

”Det bedste ved at være i naturen er, at årstidernes skiften hele tiden giver os en ny legeplads. Når nogle træer er væltet i en storm, opstår der nye huler og gemmesteder, som børnene kan udforske. Jeg kan lide at lære børnene om naturen på samme måde, som jeg selv har lært det – ved at være i den. Naturen er jo både fantastisk og skrøbelig. Når vi samler nødder, taler vi om, at vi skal lade nogle blive tilbage, fordi dyrene også skal spise. Glasskår samler vi op, for de vilde dyr har ikke nogen dyrlæge,” siger Benni.

Om sommeren er børn og voksne udendørs det meste tiden, og kun hvis det er meget koldt om vinteren, holder de sig indenfor. Hyttens 8.000 kvadratmeter store grund har æbletræer og blommetræer, og rådyrene går lige forbi vinduerne. Bag stengærdet og lågen indtil skoven er der et kæmpe eventyrland med shelterpladser, bålpladser og en ’hemmelig’ og 100 meter lang kælkebakke skjult mellem træerne. Det giver masser af muligheder for aktiviteter med børnene.

”Det er lysten, der driver værket, og i en udflytterbørnehave havner du sammen med kolleger, som vil det samme som dig og virkelig har valgt udelivet til. Tændingen, intensiteten og fagligheden er i top! Det mærker jeg også, når vi har pædagogstuderende i praktik herude. De vil virkelig udelivet. Og de holder os fast på, at vi nu også gør, som vi siger. Det er fedt,” siger Benni.

Bygger en dinosaur – og en cykelbane

Arbejdsdagen er afvekslende, men naturen og dens materialer spiller ofte en rolle i aktiviteterne. Fx som da Benni sammen med børnene og en kollega snittede, hamrede og sømmede en trækonstruktion, som – med en presenning over – blev til en kæmpe dinosaur. Bagefter sad børn og voksne sammen indeni dinosaurens ’mave’ og holdt morgensamling. Og da der var VM i cykling, lavede Benni og børnene en 100 meter lang cykelbane komplet med vejskilte og det hele.

”Da vi havde gjort banen færdig, smed børnene et agern i en flaske, hver gang de havde kørt en omgang rundt. Og efter en uge regnede vi ud, at de havde kørt 120 kilometer i alt – på trehjulede cykler og løbecykler. Det er altså ret godt gået,” griner Benni.

Fællesskab giver tryghed og trivsel

For Benni er det vigtigt både at have øje for det enkelte barns behov og for, at barnet bliver en del af fællesskabet. Han og hans kolleger gør meget ud af at give børnene fælles oplevelser og dermed en fælles historie, som de kan dele.

”Børnene skal opdage, at de er noget for og med hinanden, for det giver dem en kæmpe tryghed. Og når børn er trygge, glade og i trivsel, så kan de alt! Jeg oplever i høj grad, at jeg gør en forskel i børnenes liv – at jeg er en rollemodel. Når en 3-årig kommer og siger, ’jeg kan godt lide dig’, så ved du, at du gør noget rigtigt.”

At naturen inspirerer til leg, udforskning og fællesskab, er ikke de eneste fordele ved arbejdet i en udflytterbørnehave, siger Benni.

”Naturen kan altså noget særligt i forhold til at give børnene ro. Når vi ligger på ryggen, kigger op i himlen og hører træernes blade bruse, opstår der en helt unik stemning. Den kan du ikke finde i byen.”

Artiklen er fra 2016

Bliv pædagog

Om Benni Schouw Andreasen