Put det rigtige i jeres tablet

En iPad kan en masse. Men pædagogisk er den største udfordring at bruge den klogt og bevidst sammen med børnene − og få puttet de rigtige apps i den. UCC’s Elisabeth Perret-Gentil har samlet sine ti bedste appanbefalinger til mindre børn.

Ganske vist kan en tablet tage billeder og gå på nettet, men først når man får puttet de rigtige programmer – apps – i den, viser den sit værd som pædagogisk redskab.

”Som pædagog skal man tænke en tablet som noget, der kan understøtte den pædagogik, man i forvejen arbejder med i institutionen. Arbejder man fx meget med legefællesskaber, så skal man finde nogle apps, der kan bakke op om det arbejde,” forklarer Elisabeth Perret-Gentil.

Mange apps er eminente til at understøtte sprogarbejde, arbejdet med sociale relationer og det kreative og skabende.

kort om elisabeth perret-gentil

Elisabeth Perret-Gentil er lektor på UCC’s pædagoguddannelse i Sydhavnen, hvor hun underviser i linjefaget ’Medie, kreativitet og digital kultur’, som hun også har været med til at etablere og udvikle. Elisabeth Perret-Gentil er uddannet cand. mag. i dansk og kunsthistorie.

Kontakt: ep@ucc.dk
eller 41 89 80 68

”Og så ligger der også et kæmpe demokratisk potentiale i at arbejde digitalt med mange af de her apps. Pludselig får en fireårig en stemme og kan fortælle sin egen historie, som vi kan se igen og igen,” siger hun.

Elisabeth Perret-Gentil opfordrer til at fjerne blikket fra de snævre lærings-apps, hvor man kan lære bogstaver og tal som toårig, og i stedet kigge på de apps, der støtter børnene i at lege og skabe noget selv.
 


1 – En agurk siger knas
Navn på app: Fotohuskespillet

HVAD KAN DEN: Et memory-spil til iPad. Børn og voksne kan tage fotos og optage en lyd til hvert foto. Appen indeholder også et klassisk huskespil med forproducerede billeder.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE:
Børnene kan udvikle et spil med motiver, der betyder noget for dem. Spillet kan fx bruges til sprogarbejde. Man kan tage fotos med forskellige temaer fx mad eller tøj og knytte en lyd til hvert foto, som barnet kan høre. Til et billede af en agurk kan man fx med et klik optage et barn eller en voksen, der siger ordet ”agurk”. Man kan også optage lyden af en, der tager en bid af en agurk, eller nøjes med at indtale den første stavelse af ordet, så barnet selv skal fuldføre ordet.

NØRDINFO: Det kræver en smule tålmodighed at lave sit eget huskespil, fordi man skal tage 12 billeder og evt. supplere med 12 forskellige lyde. Evt. kan man gøre opgaven mere overskuelig ved at lade en gruppe på tre børn tage fire billeder hver.

PRIS: 13 kroner.

2 – Når en fireårig bliver fortælleren
Navn på app: My story

HVAD KAN DEN: En app, hvor børn og voksne kan lave deres egen billedbog med egne tegninger og egne fotos med tekst, de selv skriver, og lyd, de selv optager.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE:
Børnene kan sammen med de voksne lave deres egen fortælling – længe inden de lærer at skrive. Det er også en måde at bruge en tablet til at lave pædagogisk dokumentation på. Børn kan også låne iPad’en med hjem og tage billeder og lave en fortælling hjemmefra. Børnene lærer at se noget, udtrykke sig og dele det med andre.

NØRDINFO: Appen er et eksempel på, at det digitale fremmer demokrati: Pludselig får et børnehavebarn en stemme, kan fortælle sine historier og dele dem med andre. På samme måde kommer den pædagogiske dokumentation i børnehøjde. En fortælling om fx at lave bål bliver pludselig både en aktivitet i sig selv og pædagogisk dokumentation med børnenes egne stemmer.

PRIS: 13 kroner

3 – Børnene er skuespillere i dukketeateret
Navn på app: Puppet Pals HD Director’s Pass

HVAD KAN DEN: Et dukketeaterprogram, hvor der både er præfabrikerede baggrunde og figurer, og hvor man også selv kan tage billeder af både baggrunde og personer. Det kan fx være børnene selv, dukker eller tegninger, som så er skuespillere. Man vælger scene, personer og trykker på optageknappen – og vupti har man sin egen dukkefilm.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE: Ligesom med ’My Story’ bliver børnene selv fortællere og skaber sammen med andre børn en historie.

NØRDINFO: Programmet gør det også muligt at lave ’sociale historier’, hvor man genskaber en situation eller en konflikt fra hverdagen. Man kan tage et billede af det konkrete rum og de konkrete børn og så genspille konflikten og tale med børnene om den.

PRIS: 13 kroner

EN GO’ APP TIL SMÅ BØRN
• er interaktiv, så man selv kan være
med til at forme legen med app’en
• har legeværdi
• giver mulighed for at udvikle sig
• er udvalgt af pædagogerne, så den
passer til dagtilbuddets værdier.

EN LIGEGYLDIG APP TIL SMÅ BØRN
• taler ned til brugeren
• er målstyret og har et snævert voksenfokus
– som fx ’skriv et a’
• er statisk og mangler udviklingsmuligheder.

Kilde: Elisabeth Perret-Gentil
 

TIP
Der findes små filmklip på YouTube, hvor du kan se, hvordan de fleste apps fungerer.

4 – Vil du ha’ mere kage?
Navn på app: Toca Teaparty og Toca Kitchen Monsters

HVAD KAN DEN: I Toca Teaparty, kan man samle personer og bamser omkring tabletten og servere fx kage og the for dem. Toca Kitchen Monsters handler om at vælge og tilberede mad til monstre og fodre dem.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE: Begge apps kan bruges til at lave virtuelle rollelege, hvor flere børn kan kommunikere om en sjov lille virtuel leg, som fx udvikler empati. Ligesom i et dukkekøkken leger børnene voksne, og at de selv er dem, der laver maden. Appen kan sætte gang i dialog om alt muligt.

NØRDINFO: Der findes et hav af apps i denne genre. De er ikke geniale i sig selv, men det er til gengæld den dialog og leg, de kan starte. Nøjagtig ligesom noget plastikmad i et dukkekøkken.

PRIS: Henholdsvis 19 kroner og gratis

5 – Fingrene synger
Navn på app: Singing Fingers

HVAD KAN DEN: Tegn med fingeren på skærmen og sig lyde samtidig. Nu er din tegning blevet et instrument, som du kan spille på, når du kører fingeren hen over dine streger i nye kombinationer.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE: En fin lille sanseorienteret lege-app, som også er god til de helt små børn. Også en social app, som fx kan bruges til sanglege. Kan også bruges af et enkelt barn til at slappe af og koble af med.

PRIS: Gratis

En dårlig app ’leger med sig selv’ – forstået på den måde, at den ikke er interaktiv og giver
børnene mulighed for selv at være kreative og udvikle deres egne ideer.
- Elsebeth Perret-Gentil

 

6 – Ditte og Daniel har en Disney i maven
Navn på app: Animation Creator HD

HVAD KAN DEN: Med appen kan børn og pædagoger sammen lave deres egen tegnefilm med billeder og lyd. De kan også importere fotos og tegne og skrive direkte på dem.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE: Børnene kan lave deres helt egne tegnefilm som skabende og legende historiefortællere. Pludselig er børnene selv aktive producenter i et univers, hvor de ellers normalt er passive forbrugere og tilskuere, når de fx ser Disney Sjov.

PRIS: 19 kroner

7 – Bing, brøl og hvisk
Navn på app: Mad Pad HD

HVAD KAN DEN: En lyd-app, som gør, at du kan optage dine egne små filmklip med lyd og spille på dem. Det kalder man også ’at stompe’. Optag fx lyden af en tusch på papir, tape der rulles ud, en telefon der ringer, en ske der rører i en kop, eller et toiletbræt der smækker.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE: Appen lægger op til, at man i fællesskab producerer og leger med lyde. Børnene kan selv gå på opdagelse og optage lyde og spille på dem bagefter. Det er en måde at arbejde med opmærksomhed og sanser på – og blive opmærksom på alle de lyde, der er omkring os. Man kan også gå på lydskattejagt i børnehaven og fx organisere det sådan, at nogle børn producerer lyde og andre skal gætte dem eller spille på dem. Når man kombinerer lydene, skaber det helt nye lydbilleder og udfordrer høresansen.

NØRDINFO: Du kan finde inspiration i appens forproducerede lydtemaer.

PRIS: 19 kroner

8 – Stå + gå + stå + gå = film
Navn på app: Stop Motion Studio Remote Camera

HVAD KAN DEN: En app til at lave stopmotion-film, som er film opbygget af mange stillbilleder. Det klassiske eksempel er film med bevægelige modellervoksdukker.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE: Appen er nem at betjene og gør det muligt at lave stopmotion-film selv for børnehavebørn.

PRIS: Gratis eller 9 kroner

9 – Finger-meditation
Navn på app: Flow Paper

HVAD KAN DEN: Med fingeren tegner barnet fine netmønstre på sort baggrund.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE: God til at sidde og slappe af med og finde ro, når et barn har brug for det.

PRIS: Gratis

10 – Din mund er STOR
Navn på app: Morfo

HVAD KAN DEN: En lille social fotoleg, hvor man tager et portræt og giver det liv med bevægelig mund og øjne og derefter klæder det ud med skæg, hjelm etc.

DEN PÆDAGOGISKE POINTE: En virtuel ansigtsudklædningsleg, hvor man kan lege med identitet. Sjov for de lidt større børn.

PRIS: Gratis eller 7 kroner

 

Læs mere om apps på www.lege-apps.dk

Her anmelder og beskriver pædagogiske fagpersoner apps for børn.

Om Elisabeth Perret-Gentil