"Det kan virke overvældende"

På Pedersborg Skole i Sorø er alle elever netop blevet udstyret med iPads. Abelone Bergløv er en af de lærere på skolen, der nu skal arbejde med nye måder at undervise på.

Engang imellem tænker Abelone Bergløv for sig selv: Åh, hvad er det nu for nogle dingenoter, de kommer med.

”Jeg er ikke nem at forskrække, og jeg bruger gerne iPads og andre digitale redskaber i min undervisning, men det kan godt virke voldsomt, at man hele tiden skal håndtere nye teknologier og lære at beherske dem i sin undervisning. Undervisningen ER blevet anderledes på grund af teknologi de seneste år,” siger Abelone Bergløv. Hun blev uddannet lærer i 1994 , har arbejdet på Pedersborg Skole i 12 år og har i den tid oplevet, hvordan den teknologiske udvikling i folkeskolen har taget fart, og det har både ændret hendes undervisning og forberedelse markant, fortæller hun.

”Teknologien kræver nogle andre pædagogiske og didaktiske redskaber. Jeg skal som lærer være meget skarp på, hvornår jeg skal lade teknologien tage styringen over, hvor vi bevæger os hen, og hvornår jeg skal følge den plan, jeg har forberedt,” siger hun.

Christian den 4.’s bygninger

Omvendt rummer elevernes nye iPads fantastisk mange muligheder for at gøre undervisningen mere sjov og levende, mener Abelone Bergløv.

”Alle oplysninger er lige for fødderne af eleverne. Jeg underviser en 3. klasse i historie, og forleden var Christian den 4. på programmet. Her brugte vi vores iPads til at konkretisere hvilke bygninger, han står bag, og give eleverne mulighed for at finde nogle af dem. Pludselig er der en, der spørger, hvorfor der ikke er nogen trapper i Rundetårn, og så har vi mulighed for at dykke ned i det og grave oplysninger frem. Der findes endda en virtuel tur i Rundetårn, som vi tager sammen. Det er da fantastisk, og jeg tror, alle eleverne husker, hvorfor der ikke er trapper i Rundetårn,” siger Abelone Berløv.

Svært at holde sig fra computeren

På Pedersborg Skole er Abelone Bergløv blevet en af frontløberne, der skal hjælpe kollegerne, hvis de har spørgsmål til brugen af iPads.

”Vi har en åben dialog om eksempelvis vores nye iPad, og vi har vi god erfaring med at hjælpe hinanden i dagligdagen,” siger hun.

Men hun har en tendens til altid at være på arbejde.

”Jeg er dårlig til at holde mig fra computeren i weekenden. Den traditionelle arbejdstid er på mange måder ophævet i dag,” siger Abelone Bergløv.

Om Lene Storgaard Brok