Mpho Tutu besøger læreruddannelse

Tilgivelse er et væsentligt omdrejningspunkt, når UCC’s lærerstuderende i uge 45 får besøg af præsten og menneskerettighedsaktivisten Mpho Tutu – datter af nobelprismodtager Desmond Tutu.

Hvordan virker tilgivelse på os, og hvorfor har alle brug for at kunne give og modtage tilgivelse? Sådan lyder nogle af de spørgsmål, der vil blive vendt og drejet, når den sydafrikanske præst Mpho Tutu forelæser for UCC-lærerstuderende i uge 45. Det sker som led i et specialiseringsmodul på Læreruddannelsen Blaagaard-KDAS, der handler om dialog, demokrati og konflikthåndtering. Læs mere side 48.

Læs også: Lærerstuderende får internationalt udsyn

Vidste du at...

  • Apartheid som politisk styreform blev indført i Sydafrika ved lov i 1950. Det skete, efter det nationalistiske parti, National Party, var kommet til magten to år forinden.
  • Apartheid opdelte den sydafrikanske befolkning efter race: Landets hvide befolkning, afrikaanerne og britiske efterkommere, havde magten og alle privilegier. De sorte derimod var umyndiggjorte og boede i ghettoer og reservater. Millioner af sorte blev tvangsforflyttet.
  • Apartheid blev endeligt afskaffet i Sydafrika i 1994.

Mpho Tutu er aktuel med bogen ’ Tilgivelsens bog’, som hun har skrevet sammen med sin far, den sydafrikanske nobelprismodtager Desmond Tutu, tidligere formand for Sydafrikas Sandheds- og Forsoningskommission, der blev oprettet efter apartheids fald i 1994. Kommissionens opgave var at afdække sandheden bag mord og overgreb og benytte amnesti som middel mod angrende bødler – ikke straf. Amnesti blev dog kun givet, hvis voldsmændene viste anger og bad om tilgivelse af ofrenes efterladte – og rent faktisk fik den.

I bogen udforsker far og datter, hvad tilgivelse betyder: At tilgive andre er den største gave, vi kan give os selv, når vi er blevet krænket. Vejen til tilgivelse kan være lang og tage år at gå, og det er ikke sikkert, at relationen kan bevares, efter at uretten er tilgivet. Men det er den eneste måde, hvorpå vi kan blive frie igen.
Far og datter peger på, at vejen til tilgivelse altid har fire trin: At du fortæller din historie, at du sætter navn på din smerte, at du søger tilgivelsen og at du fornyer eller giver slip på relationen.

Om Lakshmi Sigurdsson

OM MPHO TUTU
(f. 1963) er præst, grundlægger og leder af The Tutu Institute for Prayer and Pilgrimage. Tidligere har hun arbejdet blandt udsatte børn, flygtninge og voldtægtsofre.
Desmond Tutu, som Mpho Tutu er datter af, blev i 1986 ærkebiskop af Capetown som den første sorte nogensinde.