”Jeg er nok ikke i Danmark om ti år”

Internationalisering allerede i folkeskolen sætter sine tydelige spor. For Alexandra Baunhøj er det fuldstændig naturligt at tale engelsk. Hun har med sine egne ord et internationalt mindset – og frøene til det blev sået af et internationalt projekt i hendes folkeskole.

Bare fordi man er 14 år og bor i Danmark, kan man vel godt have en rigtig god veninde i Holland? Sådan var det i hvert fald for Alexandra Baunhøj. Hun gik i folkeskole på Trørødskolen i Rudersdal og hendes klasse var på både mellemtrin og udskoling med i flere internationale projekter sammen med deres lærer Birte Kjær Peulicke. Under et af besøgene i udlandet blev Alexandra Baunhøj rigtig gode venner med den hollandske pige Nena, som hun holdt kontakt med flere år efter.

”Det har været en gave at få lov og komme ud og være sammen med elever fra andre lande. Det gør, at jeg i dag har en helt anden viden om og forståelse for andre mennesker og lande i Europa,” fortæller Alexandra Baunhøj, der i dag er 21 år, en studenterhue rigere og arbejder på en restaurant, mens hun finder ud af, hvilken uddannelse hun skal vælge.

Hvis hun får råd, vil hun gerne ud og studere i et andet land.

”Jeg vil gerne ud i verden – læse i England eller gå på hotelskole i Schweiz. Jeg kan godt lide at være i andre lande som andet end turist. Jeg interesserer mig for andre kulturer og for, hvorfor folk gør, som de gør,” fortæller hun.

TAGET UD AF HARRY POTTER

I et af projekterne i hendes skoletid skulle elever fra seks forskellige lande skabe en fælles europæisk kalender med de vigtigste mærkedage på tværs af lande. Det arbejdede elever fra de forskellige lande med i to år. Undervejs skiftedes udvalgte elever til at besøge hinanden. Det forløb bragte Alexandra på udvekslingsophold i England i 8. klasse.

”Jeg var ikke nervøs, for jeg var af sted sammen med min lærer og en anden fra min klasse. Familien, jeg boede hos, var supersøde. Moren var som taget ud af familien Weasley i Harry Potter. Hun var sådan en rigtig engelsk mor, der puttede chips i madpakken og skar skorperne af sandwichbrødet,” fortæller hun.

GLOBALISERING ER EN NATURLIG TING

For Alexandra Baunhøj er det internationale fokus en helt naturlig ting. Og hun kalder uden tøven sig selv ’internationalt minded’.

”Vi er jo globaliserede, og derfor bliver vi nødt til at kende andre kulturer og forstå og respektere folks forskellige baggrunde. Det er sådan, jeg er opdraget derhjemme, hvor vi har familie og venner i både England, Italien og Frankrig – og i folkeskolen blandt andet gennem vores projekt: At det er en naturlig ting at være sammen med mennesker fra andre lande og respektere det, de kommer med,” forklarer hun.

Sidste år blev hun student, så projektet i folkeskolen ligger nogle år tilbage, men selv flere år efter har det sat sine tydelige spor. Der blev sået et internationalt frø i hende og klassekammeraterne. Når man
spørger hende, hvor hun er om ti år, svarer hun:

”Jeg er nok ikke i Danmark om ti år. Der er jeg et sted ude i verden. Måske er jeg ved at åbne en restaurant i Sydfrankrig eller England. Jeg kommer nok tilbage, men jeg vil rigtig gerne ud.”