Trine får børnene til at bevæge sig i alle fag

En stor del af Trine Sembach Munch-Fals' undervisning finder sted i idrætssale, skoven, på legepladser, stranden eller andre steder, hvor eleverne kan bruge deres kroppe, mens de lærer og har det sjovt. Lærerjobbet er det bedste job i verden, mener den aktive og engagerede lærer.

”Som lærer er mit arbejde aldrig kedeligt! Ingen børn og klasser er ens, og derfor er der stor variation i min arbejdsdag. Jeg har været lærer i 13 år – og jeg elsker det,” siger Trine Sembach Munch-Fals, der underviser i idræt, dansk, engelsk og musik og er ekspert i at gøre undervisningen sjov for eleverne i alle fag.

Fx når hun hopper staveord med de yngste skolebørn, laver mini-OL i 7. klasse eller åndedrætsøvelser med de ældste elever, så de mærker deres krop på en ny måde.

”Jeg kan se, at eleverne udvikler sig fagligt, socialt og personligt, når de får kroppen med. Der sker en masse i hjernen, når børn – og voksne –  bevæger sig. Hvis vi laver fysiske øvelser, hvor vi fx går i knæ, når vi ser et navneord og hopper, når vi ser et udsagnsord, så styrker det indlæringen, for kroppen husker på en anden måde end hovedet. Jo flere forskellige måder, jeg underviser på, jo større chance er der for, at alle børn lærer en masse,” siger den 39-årige lærer.

Trine arbejder på Katrinedalsskolen i Københavns Kommune, som er en forskningsprofilskole. Det vil sige, at lærerne deltager i forskellige projekter, som de selv – og andre skoler i hele landet – bliver dygtigere af.

Skolen er vildt vigtig

”Når du er lærer, har du en stor betydning i samfundet. Skolen er jo vildt vigtig og en institution, som resten af samfundet heldigvis har en holdning til. Jeg selv er blevet interviewet mange gange om mit lærerjob – om hvordan jeg arbejder, og hvad jeg mener, der er god undervisning. Netop fordi samfundet hele tiden udvikler sig, så gør skolen det også. Det er også en af grundene til, at man hele tiden udvikler sig i et lærerjob,” siger hun.

Trine eksperimenterer hele tiden for at finde ud af, hvad der styrker hendes elevers læring og trivsel:

”Jeg bruger stadig teorier og metoder, som jeg lærte, da jeg læste til lærer – og så bygger jeg oven på. Fx lader jeg børnene tegne ord i sand eller med kridt, jeg sætter musik til, når de mindste skal lære at skrive bogstaver eller får de største til at smide skoene, når vi arbejder med den sociale dimension i klassen. Når drenge og piger i 8.-9. klasse tøffer rundt på strømpesokker, opstår der en sårbarhed og åbenhed, som er god for fællesskabet. Man sænker simpelthen skuldrene.”

”De unger må jeg bare have fat i”

Faktisk var Trine på vej til arkitektstudiet efter sin studentereksamen.

”Jeg er lærerbarn, så jeg skulle selvfølgelig ikke være lærer,” siger hun med et grin og fortsætter:

”Da jeg et år var på kunsthøjskole, kom en 10. klasse på besøg. Det var megaspændende at tale med dem. Jeg tænkte faktisk: De unger må jeg bare have fat i! Så jeg startede på læreruddannelsen og har været vildt optaget af lærerjobbet siden. Jeg skal sørge for, at børnene lærer en masse og har det godt, men forældresamarbejdet er også vigtigt. Jeg har det vigtigste, forældrene har, mellem hænderne, og vi skal samarbejde om det enkelte barn, men også om hele børnegruppen, så vi får en god klassekultur. Alt i alt: ”Det er udfordrende – og til tider hårdt – at være lærer, men det er det bedste job i verden!”

Om Trine Sembach Munch-Fals