Cecilie troede, hun skulle være politibetjent

"Cecilie kan alt! Hun er vildt sej og skælder aldrig ud". Sådan siger en elev i den klasse, som Cecilie Andersen er klasselærer for. Som 26-årig blev hun ansat i folkeskolen lige som ca. 85 procent af Danmarks lærere. Og selvom det slet ikke var planen at gå lærervejen, så føles det helt rigtigt!

Som barn og helt ung indgik blå uniform, politiskilt og patruljekørsel i fremtidsplanerne. Men da Cecilie Andersen for 6-7 år siden var vikar på en folkeskole, begyndte en anden drøm at tage form.  

"Ingen i min familie er lærere, så det lå mig faktisk fjernt. Jeg havde altid drømt om at arbejde i politiet eller blive sanger, men efter at have oplevet glæden ved at arbejde med børn, tænkte jeg, at det i længden ville være bedre for mig at blive lærer. Der er jo meget glæde i at arbejde med børn – de er interesserede, nysgerrige, ærlige og sjove. Som lærer vil jeg give eleverne de bedste forudsætninger for et godt liv og hjælpe dem så meget jeg overhovedet kan – både med det faglige, men også med de glæder og sorger, de møder. Det betyder meget for mig at være en god rollemodel og være der for børnene. Samtidig er det vigtigt for mig at have et arbejde, hvor jeg bliver udfordret og udvikler mig,” siger Cecilie.

Nu føler jeg mig som en lærer

Der er ingen tvivl om, at hun betyder meget for den 4. klasse, hun er klasselærer for. 

"Cecilie kan alt! Hun kan synge, danse, spille klaver og alt muligt andet. Hun er vildt sej, og så skælder hun aldrig ud," siger en af drengene.

Cecilie smiler og siger: "Jeg ved ikke, om jeg kan alt, men jeg gør mit bedste. Jeg er rigtig glad for at være lærer og klasselærer for 4.b."

Hun bekræfter, at hun både synger, danser og spiller musik med børnene og at hun gør alt, hvad hun kan for at gøre undervisningen superspændende og lærerig.

Det er snart to år siden, Cecilie blev ansat i på Holmeagerskolen i Greve - imens hun stadig havde et år tilbage på læreruddannelsen. Det kriblede nemlig i hende for at komme i gang som lærer, så hun søgte lærerjobs, mens hun stadig havde et år tilbage på studiet.

"Det var da heftigt både at blive klasselærer med næsten fuldt skema og samtidig gennemføre uddannelsen. Man er 100 % på fra dag 1 med elever, kolleger og forældre. Men til gengæld føler jeg mig i høj grad som en rutineret lærer i dag," siger hun.

Vildt at være klasselærer som 26-årig 

Selvom Cecilie har et ret højt energiniveau - hun er også fitnessinstruktør og laver teater i sin fritid -så er det altså ingen loppetjans at starte som ny klasselærer:

"Der er alt det faglige. Fx skulle jeg undervise i historie, som jeg ikke har læst på læreruddannelsen. Der skulle jeg virkelig læse op på faget, som sjovt nok er blevet et af mine yndlingsfag! Men der også elevplaner, læringsmål, nationale test og meget andet, man pludselig skal have styr på. Og så er det vildt som 26 årig pludselig at holde forældremøder og skole-hjem-samtaler. Forældrene er jo noget ældre end mig, og jeg gjorde meget ud af at sætte mig i respekt som en faglig autoritet, der fx skal kunne sige til en forælder, at han sørme skal læse noget mere med sit barn derhjemme," siger hun. 

 "Jeg er nok lidt perfektionistisk af natur. Jeg bruger lang tid på forberedelse, læser bøger og finder ideer til undervisningsforløb på nettet om aftenen. Jeg ville ønske, at hver eneste lektion var 100 % perfekt planlagt, men det er ikke tidsmæssigt muligt i praksis. Jeg har lært at tage det lidt mere, som det kommer – at være nærværende, afslappet, mentalt klar og så godt forberedt som overhovedet muligt."

Vil hellere tale med 4.b end at skælde ud

Men er det rigtigt, at hun aldrig skælder ud?

"Ja! Jeg kan godt tale med mine elever om, hvad de gør rigtigt og forkert uden, at det bliver med skæld ud. Måske har jeg talt med store bogstaver tre gange i 4.b. Jeg gider ikke at være vred. Jeg vil hellere tale med børnene om, hvordan jeg gerne vil have, at vi opfører os i klassen, og jeg arbejder meget med trivsel og sociale relationer. De få gange jeg så har hævet stemmen, så vidste de, at nu var det alvor. Jeg synes jo generelt, at det er verdens bedste klasse, der nogle gange kommer til at lave lidt ballade," siger Cecilie.

Om Cecilie Andersen