Anders er lærer langt mod nord

Hvorfor ikke bruge sin uddannelse omgivet af gudesmuk, uberørt natur 100 kilometer fra Polarcirklen? Anders Noers første lærerjob er på Tasiilaq Skole i Grønland, hvor befolkningen er utrolig venlig – og man kan have sine egne slædehunde.

NU er et godt tidspunkt til at tage ud i verden! Sådan tænkte Anders Noer, da han blev færdig som lærer. Straks han så jobannoncen fra Tasiilaq Skole, tændte det en gnist i ham.

”Hvorfor ikke arbejde som lærer heroppe? Grønland har noget af den sidste uberørte natur på jordkloden, fx er det vanvittigt smukt, når solen står op og går ned over isen. Samtidig fik jeg chancen for at arbejde et sted, hvor kulturen er anderledes end i Danmark. Jeg har snart været her et år og er meget glad for det,” siger Anders, der bl.a. underviser i dansk, engelsk og idræt.

Jobbet er anderledes her

Tasiilaq er den ene af de kun to større byer langs Østgrønlands kyst, hvor hundeslæde og helikopter er eneste transportmuligheder. Selvom byen kun har 2.000 indbyggere, er skolen ret stor. Her er ansat ca. 50 lærere til at undervise de 450 elever, hvoraf en del af eleverne i de ældste klasser bor på kollegium i byen, fordi de kommer fra små bygder i oplandet.    

”Selve skolesystemet minder meget om det danske, men det er anderledes at være barn her. Elevernes modersmål er østgrønlandsk, derefter kommer rigsgrønlandsk og dansk. De er derfor flersprogede. Nogle af børnene kommer fra bygder, hvor den primære indtægtskilde er jagt og fiskeri. For de fleste af eleverne virker skolen mere fremmed end for danske børn. Samlet set betyder det, at læreropgaven er anderledes end i Danmark,” siger Anders.

Grønlandske børn bevæger sig frivilligt

”Børnene er vilde med at røre sig og er ekstremt motorisk dygtige. De klatrer, løber og hopper som det naturligste i verden og er ude i al slags vejr. De har et helt andet forhold til naturen end danske børn. I Danmark handler det om at motivere eleverne til at bevæge sig sølle 45 minutter i løbet af skoledagen, her er det langt sværere at få dem til at sidde stille i et klasseværelse,” siger han med et grin.

Den 28-årige lærer deler begejstringen for naturen med sine elever. Sammen med en lærerkollega har han købt en hundeslæde og et spand slædehunde, så en del af fritiden bruges ude på fjorden og i de omkringliggende bjerge.

En anden fordel ved at være lærer i Grønland er selve befolkningen – og den venlighed og ro, som omgiver både børn og voksne.

Tag til Grønland

”Alle hilser på én – ikke som i København, hvor folk har travlt med at kigge på deres mobil eller ned i jorden. Samtidig er der en accept af, at tingene aldrig kan blive 100 procent perfekte, hvilket er meget befriende. De faglige ambitioner på skolen er lige så høje som på en dansk folkeskole, men der er en anden ro omkring tingene, et andet tempo,” siger Anders, der også nævner en dygtig skoleledelse og gode kolleger, som plusser i hans første lærerjob.

Han opfordrer lærerstuderende og lærere til at overveje Grønland som karrieremulighed.

”Her er faglige og pædagogiske udfordringer, og du bliver omgivet af folk – både kolleger, børn og forældre – der interesserer sig for dig og tager godt imod dig. Og det er ekstra oplagt at rykke teltpløkkerne op og tage arbejde i Grønland, hvis du er bare det mindste interesseret i naturoplevelser og outdoor-liv. For mig er det en stor oplevelse, som jeg kun får en gang i mit liv,” siger Anders, der ikke har aktuelle planer om at tage tilbage til Danmark.  

Om Anders Noer