Fordomsstafetten - fysioterapeutstuderende

"Fysioterapeutstuderende ser på kroppen som en maskine og motionerer konstant"

Man ser det for sig: Hårdtpumpede actionfigurer, der har fuld kontrol over alle kroppens muskler, ledbånd og sener, og som lige kender den rette øvelse til hver en skavank. Usman Sharif svarer på, om fordommen holder stik og giver fordomsstafetten videre til de pædagogstuderende.

”Haha, jeg tænkte nok den ville komme, den der med at vi tror, kroppen er en maskine. Men altså ... Vores uddannelse har et såkaldt bio-psyk-socialt udgangspunkt, så det handler ikke kun om kroppen. Et eksempel? Jeg kan fx arbejde ud fra, at en særlig kropsholdning skyldes, at en person er introvert. Vi ser ikke kroppen som en maskine, men vi tager helt sikkert mere udgangspunkt i kroppen – i biologisk eller medicinsk forstand – end fx psykomotorikerne,” siger Usman Sharif og uddyber:
 
”Jeg synes, kroppen er et godt sted at starte en behandling, og jeg er er pisseglad for at læse til fysioterapeut,” siger han.

Pumper han jern?
Ifølge den psykomotorikstuderende fra sidste runde fordomsstafet motionerer fysioterapeuter konstant. Skal Usman i Fitness World bagefter? For at pumpe jern og knokle i romaskinen?
 
”Haha, vi træner, men altså ikke hele tiden. Jeg skal på arbejde, og det er altså ikke som fitnessinstruktør, men i et eventbureau. Og psykomotorikere træner jo også – godt nok på en helt anden måde, de har de der glidende bevægelser, og de gør alting sammen hele tiden. Vi andre går til fodbold eller løber en tur,” siger han.
 
Usman fortæller, at han selv dyrker Ultimate Freesbee og House Dance tre-fire gange om ugen.
 
”Ja, og så træningen i undervisningen selvfølgelig. Faktisk laver vi alle sammen noget ved siden af. Jeg har sjældent hørt om fysioterapeutstuderende, der ikke motionerede ved siden af studiet. Så den fordom kan vi altså ikke helt strege ud,” siger han med et grin.

De leger som børn
Det er intet problem at ryste fordomme om studerende fra andre uddannelser ud af adidas-trøjen.
 
”Jeg spurgte faktisk i min klasse, så det er en samlet tilbagemelding. Og vi er leveringsdygtige i fordomme over for alle studierne, men jeg tror, vi tager pædagogerne. DEM har vi fordomme over for. De leger jo! Som børn! De har et krea-værksted, hvor vi kan se dem kravle rundt på gulvet, male med fingermaling, klippe og klistre. Det falder dem helt naturligt. De leger faktisk som om, de ikke aner, hvad der venter dem, når de bliver uddannede. Det er jo sindssygt hårdt at være pædagog. At være fuldt koncentreret sammen med børn i 7-8 timer hver dag. Jeg tager hatten af, men derfor kan man jo alligevel godt have fordomme,” siger Usman og fortsætter:
 
”Og jo, så ryger og drikker de, når de altså ikke leger. De er ret flittige gæster i fredagsbaren. Jeg er ikke sikker på, de får passet deres træning, haha.”
 
Usman Sharif er 20 år og læser på 3. modul på fysioterapeutuddannelsen på Campus Nordsjælland i Hillerød.