SKAM

Se, hvad CFU kan tilbyde om den norske successerie SKAM.

E-bog med rå-manuskriptet SKAM sæson 2 NOORA kan lånes i klassesæt med overlay og vejledning til på mitCFU. Her zoomes ind på den kendte scene, hvor Noora konfronterer Niko med, at han vil dele et nøgenbillede af hende uden hendes samtykke.

Papir-bøger med råmanus oversat til dansk til sæson 1 og 2 kan lånes i klassesæt.

Pædagogisk vejledning - generel
CFU's danskkonsulenter har udarbejdet en generel pædagogisk vejledning om brug af SKAM i danskundervisningen i 8.-10. klasse.

Pædagogisk vejledning - 1. sæson, 1. og 11. episode
Episode 11 er den sidste i 1. sæson og markerer afslutningen på hovedpersonen Evas udvikling. I 1. episode, hvortil der også er knyttet en pædagogisk vejledning, fremstod Eva uselvstændig, barnlig og ensom, hvorimod Eva i denne sidste episode for alvor træder i karakter som mere moden og træffer nogle afgørende valg for sit eget liv.

Pædagogisk vejledning - 2. sæson, 2. og 12. episode
Sæson 2 er en fantastisk sæson, som nok er den mest populære blandt unge, og som samtidig lægger op til at anvende kernedanskfaglige analysebegreber til at få øje på virkemidlerne, de tomme pladser og de intertekstuelle referencer.

Pædagogisk vejledning - 3. sæson, 2. og 10 episode
Sæson 3 drejer sig om Isak, der bokser med at erkende han er homoseksuel. Han forelsker sig i fyren Even, men han kæmper med sine egne fordomme om homoseksuelle. Vennerne er meget accepterende og støtter ham i processen.

Nordeniskolen
nordeniskolen.org ligger 7 overskuelige tematiske forløb til alle sæsoner. Her kan man se udvalgte klip med norske undertekster og læse skrevne uddrag af tekstdialogerne. Danskkonsulenterne fra CFU KP, Dorte Haraldsted og Trine Ferdinand, har udarbejdet dem. Det er gratis for lærere at oprette sig som brugere på websiden.

Se SKAM på mitCFU
På mitCFU har du og dine elever adgang til at se alle afsnit af SKAM. Udsendelserne udløber ikke – vi gemmer alt.

Der findes vejledninger til de to danske teaterforestillinger SKAM 1 og 2 på Aveny T.

Artikel på folkeskolen.dk om brug af SKAM i danskundervisningen
Den 26. marts 2017 bragte Folkeskolen en artikel om dansklærer og konsulent på CFU Trine Ferdinand med titlen "Med »Skam« ejer eleverne undervisningen".