Nye læremidler 7.-10. klasse

Tag gaden tilbage

Forside

16-årige Polly kæmper for bare at få lov til at være sig selv og udleve sine drømme. Men efter en vild fest bliver hun lagt for had på de sociale medier og vennerne fra den lille provinsby vender hende ryggen.

9.-10. klasse

Af

Sarah Engell

Hitman

Forside

Andreas bliver noget overrasket, da han åbner sin konfirmationsgave og ser en sort Sako TRG-22 snigskytteriffel. Ikke blot får han en riffel, men han skal også træffe en afgørende beslutning for sit liv. Hans liv bliver forandret for altid.

6.-7. klasse

Af

Peter Krogholm

Ordet er dit 7.-8. kl.

Forside

Om at bruge det mundtlige sprog i arbejdet med forskellige typer af mundtlige tekster, f.eks. fortælling, oplæsning, debat og fremlæggelse.

7.-8. klasse

 

Af

Pernille Hargbøl Madsen

Mere læselyst og skrivefryd

Forside

Materiale, hvor samspillet mellem fiktionslæsning og fiktionsskrivning er i centrum. Gennem tekstlæsning, tale og skriveøvelser styrkes evnen til at skrive fiktive historier.

7.-10. klasse

Af

Cecilie Bogh

Fake news

Forside

Introduktion til begrebet "Fake news", med præsentation af fagbegreber og analysemetoder der kan bruges til at forholde sig kritisk til det komplekse nyhedsbillede.

7.-10. klasse

Blog & vlog

Forside

Bogen sætter fokus på to nye genrer - blogs og vlogs. Der lægges op til at arbejde med at undersøge, kategorisere, analysere, vurdere og perspektivere forskellige blogs og vlogs.

7.-10. klasse

Af

Katja Gottlieb

Og havet var vores himmel

Forside

Hvalen Batseba tvinges med på en jagt på den farlige Toby Wick, og må undervejs se nogle af sine egne dæmoner i øjnene.

6.-10. klasse

Af

Patrick Ness

Nadia Nadim

Forside

Nadia Nadims selvbiografien 'Min historie' er en beretning om, hvordan generalens datter i Afganistan blev til 'årets dansker'. Læs den som værk i udskolingen.

8.-10. klasse

Mellem os

Forside

Noveller.

10 forfattere skriver om relationer og problemer i meget forskellige familier, hvor de unge hovedpersoner har store og usædvanlige udfordringer.

7.-10. klasse

Hader, hader ikke

Forside

Billed Novelle. 

Kim har skrevet stil i skolen om hvad han hader og det udløser konflikt i familien, men hvad er det egentlig han hader? 6.-10. klasse

Af

Glenn Ringtved

Hvis bare det var en drøm

Forside

 Olgas veninde kommer ud for en frygtelig ulykke. Snart dukker den mystiske pige Sif op, og noget tyder på, at hun ved alt om Olga og hendes inderste tanker.

7.-9. klasse

Af

Lone Elmstedt Bild

Fuglemanden

forside

"Fuglemanden" er en stærk grafisk roman, hvor ordknaphed og vilde tegninger lukker os ind i 17-årige Barbaras usikre indre. Hun føler sig som en gøgeunge, der ikke er værd at elske. Fuglemanden forsøger at overtage kommandoen i Barbaras liv. Han vil hjælpe hende, men kun hvis hun gør sig fortjent til det.

Af

Sarah Engell

Nord

forside

Dragen Nidhug gnaver i Yggdrasils rødder og jorden er ved at gå under. Pigen Nord er den eneste, der kan stoppe den og hun må tage på en lang og farefuld rejse gennem Jotunheim, befolket af magiske væsner. Heldigvis får hun hjælp af skæbnegudinderne, egernet Ratatoskr og selveste Vølven.

Af

Camilla Hübbe

Alt på spil

forside

Lisa bliver i skolen mobbet på det groveste i skolen - bl.a. figurerer hun i den lokale "Kødmappe". Men så finder hun en dag computerspillet Alt, hvor hun kan styre andre mennesker. Denne mulighed for hævn udnytter Lisa.
Alt på spil er en selvstændig opfølger til Liv på spil

Af

Søren Jessen

Langt fra det hvide hus

forside

George er 15 år og blev født da George Bush var præsident i USA. Hans far er psykisk ustabil og stor fan af alt amerikansk, og alle kalder derfor George for Bush. Bush fortæller selv om sit liv, og dengang morfar døde, og han fortalte en løgn til Julia.

Af

Mette Vedsø

Sæt spor med litteraturhistorien

Forside

En kortfattet og kronologisk gennemgang af perioder og strømninger fra vikingetidens gudedigte og sagaer til årene 2000 - 2014 med globalisering og medietid, hvor mobillyrik, sms-noveller og hyperfiktion omtales. Fantasy, krimier, chick-lit og autofiktion.

8.-10. klasse

Af

Jimmi Michelsen

Lydfortællinger

Forside

Præsentation af lydfortællinger som genre. Undervejs lærer eleven at analysere og perspektivere lydfortællinger med udgangspunkt i dramaturgi, stemmer og lyde og at producere egne lydfortællinger. Med opgaver og kopiark.

7. -10. klasse

Af

Trine May

Når lyset slukkes

Forside

10 spændende gyserfortællinger. Om ting der kan ske i mørket, farlige besøg i et uhyggeligt cirkus eller sultne malerier. Novellerne giver mulighed for at arbejde med genretræk og overraskende slutninger.

6.-8. klasse

Af

Kenneth Bøgh Andersen

Valget

Forside

18-årige Zenia er en idealistisk ungdomspolitiker, som står midt i et svært valg. Vil hun redde den lille flygtningepige, Lilas, som er kommet alene til Danmark? Eller skal hun arbejde politisk for bedre forhold for alle flygtninge i Danmark?

8.-10. klasse

Af

Sarah Engell

Slip køterne fri

Forsiden

Da Johan med to barske kamphunde flytter ind hos naboen, får Kalle problemer. Hver dag bliver han passet op af Johan, der truer med hundene og afpresser ham. Ingen tror på Kalles historie, så han må tage sagen i egen hånd. En barsk historie om mobning og afpresning.

6.-9. klasse

Af

Henrik Nilaus

Intermedial litteratur

Forside

Når litteraturen finder sted mellem flere udtryksformer og medier, er den intermedial, og det kræver nye måder at læse på, hvilket hæftet introducerer.

Med gennemgang af Karen Blixens novelle "De blå øjne" samt opgaver.

7.-9. klasse

Af

Ayoe Quist Henkel

Autofiktion

Forside af bogen

Introduktion til den litterære genre autofiktion, der befinder sig i et spændingsfelt mellem fiktion og selvbiografi. Med to lyriske tekster, samt en række paratekster som interviews, omslag, artikler og film.

7.-9. klasse

Af

Jimmi Michelsen

Sæt spor. Spot på kortprosa

Forsie af bogen

Kortprosa er kortfattet, koncentreret og kompleks.

Materialet indeholder velvalgte illustrationer, skemaer og modeller.

7.-10. klasse

Af

Marianne Hundebøl og Birgitte Therkildsen

Skæbnemageren

Foto af forsiden

Skæbnemageren er et oplagt værk, når der skal arbejdes danskfagligt med de multimodale æstetiske tekster.  Bogen egner sig til arbejdet med alle fortolkningskompetencens faser: Oplevelse og indlevelse, undersøgelse, fortolkning, vurdering og perspektivering.

6.-10. klasse

Af

Kenneth Bøgh Andersen

Hvem kender Luna?

Foto af forsiden

Luna har besluttet sig. Studieturen til Paris skal være hendes flugt væk fra hendes liv hos sin fordrukne mor. Men planen vakler, da Luna møder Niklas, som kender Lunas hemmelighed om hendes mor.

6.-10. klasse

Af

Trine Bundsgaard

Lynkineser

Foto af forsiden

Erindringer fra forfatterens (f.1971) barndom og teenageår. Historien starter tilbage i 1902, hvor Jesper Wung Sungs oldefar blev udstillet i Tivoli, fordi han var kineser.

6.-9. klasse

Af

Jesper Wung-Sung

Ternet Ninja

Foto af forsiden

Bogen er bygget op omkring Anders Matthesens skøre univers som er genkendeligt fra bl.a. "Terkel i knibe". Der refereres til den og andre af Anders Matthesens figurer flere gange i bogen, så der er mulighed for at snakke om intertekstualitet.

6.-9. klasse

Af

Anders Matthesen

For enden af din pegefinger

Forside af bogen

17-årige Sheherazade føler sig klemt mellem forventningerne til hende som en god muslimsk pige og sine egne ønsker til livet. Da hun møder den jævnaldrende Thea åbner der sig en helt ny verden af muligheder.

7.- 10. klasse

Af

Kristina Aamand

Biografier

Forside

Gennemgang af kendetegn for biografier samt redskaber til at analysere og fortolke biografier. Indeholder opgaver, tekstanalyser og skriveøvelser. Med forslag til en fælles gennemgang af selvbiografien "Jeg er Malala" fra 2014 som eksempel.

7.-9. klasse

Af

Anne Karlskov Skyggebjerg

Textlaboratoriet

Forside af bogen

Indføring i tekstanalyse med afsæt i bl.a. malerier, reklamer, musikvideoer, digte og eventyr.

Eleverne skal arbejde med teori, tekstanalyse og udvikling af egne produkter.

  7.-9. klasse  

Zenobia

Forside af bogen

Grafisk roman: Pigen Amina er én af en større gruppe syriske bådflygtninge, der kuldsejler midt ude på Middelhavet. Mens hun synker gennem vandet, mindes hun i glimt sit liv i det krigshærgede land.

7.-10. klasse

 

Af

Morten Dürr

Haram

Forside af bogen

Anisas familie er fra Marokko og er troende muslimer. Hun har et forhold til Johannes som er dansk og holder deres forhold skjult for familien og veninderne, da hun er bange for deres reaktion. Pludselig en dag kender alle til deres hemmelighed.

7.-10. klasse

 

Af

Kristina Aamand

Når man forveksler kærlighed med en saks

Forside af bogen

Han bor ikke længere hos sin mor. Hun har brug for tid til at komme ovenpå. Nu bor han hos Mads, som elsker ham, men han kaster stadig op og har sår på hænderne, og når han ser sig i spejlet ser han sin mor. En YA-roman, der kompositorisk veksler mellem fortid og nutid, hvor hovedpersonen kæmper med sin fortid.

  8.-10- klasse

Af

Thomas Lagermand Lundme

Autopilot

Forside

En ung, rodløs fyr med ondt i sjælen er omdrejningspunktet for denne barske roman, der både er troværdig og gribende. Inspireret af forfatterens eget møde med ludomani indbyder denne roman til den fælles litteratursamtale.

7.-10. klasse

Af

Ronnie Andersen

Hjertestorm

Forside af bogen

Tegneserie - graphic novel. 14-årige Viola og Storm har to ting til fælles; de er forelsket i hinanden, men de har svært ved at få det sagt.

5.-9. klasse

Af

Annette Herzog

Miraklernes tid

Forside af bogen

Drengen Koumail var 12 år, da tolderne fandt ham bag en lastbil ved den franske grænse. Hør hans historie om rejsen, der igennem Ukraine til Frankrig går over flygtningelejre og ghettoer.

8.-10. klasse

 

Af

Anne-Laure Bondoux

Det du ikke ved

Forside af bogen

10 noveller om unge med hemmeligheder, usikkerhed, svigt, vold og andre af livets svære og alvorlige sider som tema.

7.-10. klasse

Drengen på toppen af bjerget

Forside af bogen

Da begge forældre dør bliver franske Pierrot sendt til Østrig for at bo hos sin ukendte tante i et hus på en bjergtop. Adolf Hitlers sommerhus. Et hus med strenge regler.

6.-10. klasse

Af

John Boyne

Berørte Katrine

Forside af bogen

Katrine er gravid med Markus. Hun arbejder i Wienerbageren og bor hjemme hos sin alkoholiserede mor, mens de fleste af vennerne går i gymnasiet. Katrine ved ikke rigtig hvad hun vil og skal nu pludselig tage stilling til helt andre ting.

8.-10. klasse

Af

Kim Fupz Aakeson

Fredag, lørdag, søndag

Forside af bogen

Med en smartphone i hånden og masser af lig i lasten oplever Kat en hjemløs weekend på en cocktail af druk, stoffer, rå sex og en lille smule kærlighed.

9.-10. klasse    

Af

Christine Lind Ditlevsen

Kære dumme døde Vik

Forside af bogen

Selmas kæreste Vik er blevet set sammen med en pige. Hvem er denne pige? Selma vil spørge Vik, men når det ikke inden de kører galt på vej hjem fra fest. Vik dør. Hvem kan give Selma svaret og ønsker hun egentlig at høre det?

8.-10. klasse

Af

Caroline Ørsum

Jeg vælger uden filter

Forside af bogen

Antologi med digte og korte tekster af nyere danske forfattere, nogle etablerede andre med få udgivelser bag sig. Teksternes fællesnævner er valget; det etiske, moralske, karrieren, venskabet, livsbanen eller kærligheden.

8.-10.klasse

Louis Armstærk

Forside af bogen

Med en magisk skildpadde i rygsækken rejser Louis Armstærk til USA for at finde sin far, der er jazzmusiker. Han er forsvundet i en orkan og alle, undtagen Louis, tror, at han er død. Men er han det?

5.-8. klasse

Af

Camilla Hübbe

Blindskud

Forside af bogen

Niklas storebror har været soldat i Afghanistan, men har været fjern og svær at tale med efter han kom hjem. Men efter en hardball-ulykke har Niklas virkeligt brug for sin storebrors hjælp.

7.-10. klasse

 

Af

Jakob Fälling

Lige nu er allerede i morgen

Forside af bogen

Felicia savner sin mor og søster. Hun er ked af det og drømmer om dengang, da mor og Cille stadig var sammen med dem. Men en dag møder Felicia Peter, der ikke lader sig skræmme af Felicias sorg.

5.-8. kl​asse

Af

Ida-Marie Rendtoft

Hest, hest, tiger, tiger

Forside af bogen

Honeys forældre er skilt, hendes storesøster er handicappet, og hun er selv født med læbeganespalte. Hun er forelsket i Philip fra klassen og kommer nogle gange til at lyve en lille bitte smule. Ud over at sørge for sin familie, besøger hun ofte sin døende ven, Marcel.

5.-8. klasse​  

Af

Mette Eike Neerlin

Noras ark

Forside af bogen

Nora har mistet både sin mor og far pga. krigen. Hun er nu tvunget til at bo sammen med sin strenge morfar, i et lille isoleret øsamfund. Hendes eneste rigtige venner er en slidt tøjbamse, en blind kat og en énvinget gås.

6.-10. klasse

Af

Anders Johansen

Zam

Forside af bogen

Zam er zombie, og har kun en ven, Sofie. Han mobbes i skolen, og en dag bliver det for meget, og han bider Oscar. Det får frygtelige konsekvenser for Zam og alle zombierne, der bor i byen.

7.-10. klasse

Af

Jesper Wung-Sung

Kopierne

Forside af bogen

Illustrator Søren Jessen har - som Jesper Wung-Sung i den oprindelige udgave - ladet form og indhold smelte sammen: I takt med at kopien Jonas nedbrydes, så ændrer illustrationerne også karakter.

7.-10. kl​asse

Af

Jesper Wung-Sung
Søren Jessen

Hadet

Forside af bogen

Digte. Gennem 64 digte i dagbogsform følger vi den unge pige Sara i perioden fra maj 1944 til december 1945. Sara tager aktivt del i modstandskampen, hvor hun både møder kærlighed og grusomhed.

7.-10. klasse​

Af

Thorstein Thomsen

Monster

Forside af bogen

Monsteret udenfor vinduet skræmmer ikke Conor, for han frygter en helt anden slags uhyre. Men monsteret udenfor er noget andet, noget vildt. Og det ønsker det farligste af alt: Det vil have sandheden.

6.-9. klasse​

Af

Patrick Ness

Et sekund ad gangen

Forside af bogen

Hedvig på 13 er eneste overlevende efter en epidemi. Byen er uddød og hun søger ud på skolens bondegård, hvor der er køer og høns. Er hun virkelig helt alene?

7.-10. klasse​

Af

Sofia Nordin

Noveller

Forside af bogen

Gennemgang af kendetegn for noveller samt redskaber til at analysere og fortolke noveller. Med opgaver, tekstanalyser og skriveøvelser.

7.-9. klasse

Af

Jimmi Michelsen

Nye ungdomsromaner

Forside af bogen

Introduktion til 10 værktøjer der kan bruges til at analysere og fortolke samtidens ungdomsromaner. Med forslag til en fælles gennemgang af Jesper Wung-Sungs "Skolen" fra 2013 som eksempel.

7.-9. klasse​

Af

Mette B. Westergaard

Sæt læsespor 2

Forside af bogen

Strukturen i de enkelte kapitler: Forberedelse til læsning, første læsning, nærlæsning, forslag til analysearbejde og læsespor.

7.-10. klasse

Af

Mette Teglers

familien i opbrud

Forside af bogen

Serien 'Klog på dansk' arbejder med synlige læringsmål, der bygger på Forenklede Fælles Mål.
I 'Familien i opbrud' er der fokus på nyere tekster og multimodalitet.
Tematisk centrerer opgaverne sig om forståelse af, hvad en moderne familie er.

7.-10. klasse​

Af

Dorte Østergren-Olsen
Lone Nielsen

Iscenesættelse

Forside af bogen

I "Iscenesættelse" er der fokus på det tværgående emne 'It og kommunikation' med elevpositionerne:
1. Eleven som kritisk undersøger
2. Eleven som analyserende modtager
3. Eleven som målrettet og kreativ producent
4. Eleven som ansvarlig deltager.

7.-10. klasse​

Af

Dorte Østergren-Olsen
Lone Nielsen

Knivsæg

Forside af bogen

Genfortællinger om besættelsen

Tegneserie. 42 punktnedslag på besættelsestiden, lige fra nervepirrende modstandsaktioner til mere udramatiske hverdagsepisoder. Bidragene giver tilsammen et godt vue over den aktuelle danske tegneseriescene.

Forslag til nye læremidler

Materialer, der indkøbes til udlånssamlingen, vælges af vores faglige konsulenter i samarbejde med repræsentanter for brugerne.

Vi modtager meget gerne forslag til nye læremidler i udlånssamlingen.