Undervis i hitserien Skam i dansk

På Skorpeskolen i Helsingør har dansklærer Trine Ferdinand, der også er danskkonsulent ved Center for Undervisningsmidler i UCC, haft stor succes med at integrere den norske ungdomsserie Skam i undervisningen. Hun har også i samarbejde med danskkonsulenterne Thomas Ais Christensen og Dorte Mortensen udarbejdet en pædagogisk vejledning til serien.

"Serien virker autentisk, og det langsomme tempo giver plads til at tænke over dialogerne. På den måde tror jeg, at eleverne gennem arbejde med Skam kan blive klogere både på sig selv og på verden. Den handler om identitet, men også alvorlige emner som religion og seksualitet bliver præsenteret på en autentisk, tankevækkende og nærværende facon", siger Trine Ferdinand, der er dansklærer og danskkonsulent ved Center for Undervisningsmidler i UCC. I en artikel i Folkeskolen fortæller hun om sine egne erfaringer med at bruge den meget populære norske serie Skam i danskundervisningen i udskolingen. 

Trine Ferdinand har i samarbejde med danskkonsulenterne Thomas Ais Christensen og Dorte Mortensen udarbejdet en pædagogisk vejledning til serien. Hun fortæller, at Skam har skabt interesse for norsk sprog og kultur i danske klasseværelser. Det er en del af de Fælles Mål i 7.-9. klasse, at eleverne får viden om norsk og skal kunne kommunikere med nordmænd. "Det kommer af sig selv, at eleverne får en fornemmelse for sproget. De har kommunikeret med rigtige nordmænd inde i Facebook-gruppen »Kosegruppa DK«, hvor både danske og norske fans er meget aktive. Det er sjovt at se, hvordan norsk pludselig er blevet cool. De unge bruger pludselig udtryk som 'kødder du?' eller 'serr!' (seriøst!), når de taler sammen", siger Trine Ferdinand.