Tøjbutikken Rogue Artisans er helt sin egen

Rogue Artisans
Hvad med håndsyet, japansk inspireret streetwear, en ishochey-trøje i håndmalet silke eller en figursyet damehabit af genanvendt herretøj med læderbesætninger formet som knogler? Bag Kompagnistrædes nye tøjbutik står to tekstilformidlere, der på fineste vis forener æstetik og bæredygtighed.

Kitt Buch og Metsu Jørgensen dimitterede sidste år fra UCC’s tekstilformidleruddannelse. Nu er de sprunget ud som ejere af Rogue Artisans – kombineret tøjbutik og værksted i Kompagnistræde nr. 28.

De to designere har ingen ambitioner om at følge særlige trends eller modeluner – men snarere deres egen æstetiske sans.

”Hvert stykke tøj er skabt her i butikken med stor kærlighed og omhu. Det er her, vi sidder og designer, syr, tegner og broderer. Og da vi sætter bæredygtighed ekstremt højt, er alt materiale genanvendt eller bæredygtigt på forskellig vis,” siger Metsu Jørgensen.

”Vi bruger det forhåndenværende materiale, fx indkøber vi aflagte herrehabitter i fin uldkvalitet, opkøber overskudsstof fra andre designere og bruger endda min farmors lager af fine knapper. Vi laver slow fashion, der passer på miljøet og samtidig holder i årevis, fordi kvaliteten er god,” siger Kitt Buch.

Finurlige broderier, geometrisk strik

Selvom bæredygtighed er i front her i den lyse, nyindrettede kælderbutik, er der ikke gået på kompromis med æstetikken.

Både Metsu Jørgensen og Kitt Buch gør i høj grad brug af alle de klassiske håndværk, de har lært på UCC’s tekstilformidleruddannelse. Her er fx håndfarvet silke i smukke farver, finurlige broderier, geometrisk strik og klassisk skrædderhåndværk.

”Mit tøj kan bedst beskrives som streetwear. Meget af det er håndsyet, fordi jeg synes, jeg giver mere af mig selv på den måde. Jeg er stærkt inspireret af spændet mellem det nordiske og japanske og tager for tiden udgangspunkt i naturen. Fx er jeg inspireret af træer, selvom man måske skal vide det, for at kunne se det,” siger Metsu Jørgensen, der står bag tøjlinjen My Mitsiko.

Det smukke og det makabre

Kitt Buch står bag linjen Skröbelig:

”Jeg laver vintageinspireret tøj med inspiration fra især fra 30’erne og 40’erne. Min stil er feminin og understreger taljen – og har ofte et makabert twist, som bl.a. ses i broderier og læderbesætninger, der forestiller knogler og kranier. Jeg er fx stærkt fascineret af gasmasker, som går igen i flere af mine designs,” siger hun.

Selvom de er vidt forskellige i deres udgangspunkter, er der også fællestræk:

”Vi har begge noget med øjne! Det ses også i vores tegninger, som vi sælger i butikken. Og den høje håndværksmæssige kvalitet - og bæredygtigheden, selvfølgelig,” siger Metsu Jørgensen, der tidligere har arbejdet som selvlært beklædningsdesigner,

De anbefaler kreative mennesker til at søge ind på tekstilformidleruddannelsen:

”Man lærer alt fra designproces over de klassiske håndværk, til udarbejdelse af mønstre, tilskæring og iværksætteri,” siger Kitt Buch, der også er uddannet beklædningsdesigner fra Margretheskolen.

 

Rogue Artisans holder åbent alle hverdage fra kl. 11-18, lørdag kl. 11-16. Du kan følge butikken på Facebook her: