Til verdens vildeste festival med 150 håndtrykte tørklæder under armen

Tekstilformidlerstuderende Astrid Birk Hjuler er lige kommet hjem fra Burning Man-festivalen i Nevada, USA. Nu laver hun bachelor-projekt om udvikling af et vildt og lysende kostume, der både afspejler festivalens særlige æstetik og kan oplyse natten i den støvede ørken.

Burning Man Festival

”En vild og fantastisk oplevelse, der altid vil sidde i mig!” Sådan beskriver Astrid Birk Hjuler sin deltagelse i den vel nok mest eksperimenterende festival i verden, nemlig Burning Man. Kort fortalt mødes 40.000 mennesker hvert år i slutningen af august for i Nevadas ørken at opbygge en midlertidig by med bl.a. tempel og den omtalte ’mand’, der afbrændes som en følelsesladet afslutning på festivalen, som har et særligt kodeks. Med danske ord handler det bl.a. om inklusion og selvudfoldelse, civil ansvarlighed, om at give gaver og ikke at efterlade sig spor.

”Til Burning Man findes penge ikke. Du kan ikke købe eller sælge noget. Alt, hvad du tager med dig, skal du tage med dig igen, og du skal kunne sørge for dig selv samtidig med, at du giver gaver. Hele konceptet med at mødes så mange mennesker, skabe noget helt vildt sammen og så fordufte, som om vi aldrig havde været der – det måtte jeg bare opleve! ” siger Astrid, der som tekstilformidlerstuderende valgte at designe, håndtrykke og uddele 150 tørklæder, der udover smukke også var praktiske i ørkenen, hvor sandstorme ofte gør ’goggles’ og tørklæder obligatorisk.

En psykedelisk Roskilde Festival gange 100

Hun og søsteren var heldige at få billetter, for folk fra hele verden sidder klar hvert år, når billetsalget starter. Men selvom den 28-årige studerende dengang var lykkelig over at få billet (og er blevet det igen), skulle hun først ”klare de to første meget voldsomme døgn”.

”Jeg tudede af overbelastning over alle de indtryk. Folk er ekstremt åbne og opsøgende og vil tale med dig og give dig personlige gaver, som de selv har lavet. Det er en psykedelisk Roskilde Festival gange 100. Samtidig var jeg dehydreret, og sandstormen var slem. Jeg havde glemt at lyne teltet fuldstændigt til, og vi var dækkede af støv. Jeg sov med et tørklæde over hovedet og tænkte, at det her kan jeg ikke klare. Men så - efter to døgn - var der noget, der faldt på plads, og derfra var det kun fantastisk! Jeg tudede også resten af festivalen, men det var af glæde og bevægelse over oplevelser og møder med mennesker,” siger hun.

Til eksamen i festival-kostume

”Når man har været på Burning Man, er man en ’burner’, og det vil jeg altid være. At deltage har ændret mig, og jeg er blevet både fagligt og personligt inspireret. Faktisk er det helt underligt at være tilbage i Danmark,” siger Astrid Birk Hjuler, der nu vil skrive bachelor-projekt om Burning Man.

”Under festivalen tog jeg fotos af kostumer, folks tøj, kunstværker og andre udtryk, og jeg fik navne på deltagere, som jeg gerne må interviewe til projektet. Opgaven går ud på at indkredse de forskellige udtryksformer på festivalen og skabe et kostume, som afspejler æstetikken og kan lyse op om natten i ørkenen, hvor der jo ingen belysning er. Jeg har faktisk lige talt med Future Lab her på Campus Carlsberg, og de vil gerne hjælpe mig med det tekniske omkring lyssætning. Udover at være mit afgangsprojekt, skal jeg selvfølgelig have kostumet på næste gang, jeg tager til Burning Man. I 2018 regner jeg med at have sparet op – og jeg glæder mig!”