Slå ørerne ud: Lydkunstværk på vej til Campus Carlsberg

Kunstnerduos værksted
En skulpturel og fortællende lydkunstinstallation på Campus Carlsberg skal skabe en anderledes stemning og give de forbipasserende en tredimensionel lytteoplevelse. Det er ideen bag det kunstværk, som den danske kunstnerduo Vinyl -terror & -horror er i fuld gang med at realisere. Både campus og kunstværk står klar til september.

De første meter stuk er støbt og monteret på en tre gange fem en halv meter stor stålramme med en vægt på næsten 300 kilo. Greta Christensen og Camilla Sørensen hedder de to kvinder, som tilsammen udgør Vinyl -terror & -horror, og som lige nu bygger på et nyt, unikt kunstværk til Campus Carlsberg i deres værksted i Berlin.

Værket skal hænge fra loftet på en af de to gangbroer, der forbinder Campus Carlsbergs to bygninger, og hvor mange mennesker vil færdes dagligt. Omkring 20 højtalere med hver sin synkroniserede position, lyd og bevægelse vil danne et fiktivt lag, der supplerer den fysiske ramme. Camilla Sørensen forklarer:

”Værket bliver en hængende skulptur, men også et slags mellemrum med en helt anden stemning end der, hvor der er undervisning. Et sted man bliver bragt hen, når man bevæger sig over gangbroen. Et rum med sin egen hverdag og en handling, man måske oplever i brudstykker og lidt forskelligt fra gang til gang,” siger hun. Gangbroernes vægge er af delvist matteret glas og der er to etagers højde til loftet, hvor værket skal hænge.

Værk blander fiktion og virkelighed

Uden at gangbroen mister sin rumlighed vil Vinyl -terror & -horror dele rummet i to med et hængende stukloft med lysekrone og synligt trægulv, dør og trappe ovenover. Værkets lyde og bevægelser styres fra en forprogrammeret computer. Greta Christensen fortæller:

”Vi har et helt arkiv af lydeffekter. Der vil fx være en dør med motor, så den åbner og lukker sig og en tilhørende lydeffekt med en dør, der knirker. Lyden er et fiktivt lag oven på et konkret. Det er en blanding af fiktion og virkelighed. Der kunne også være lydbidder med vejrsekvenser med regn, mens solen skinner udenfor eller biler der kører tæt forbi (gangbroen er på 4. sal, red.) Det handler om stemninger,” siger hun. Værket tager udgangspunkt i materialer som stål, træ og stuk, og flere af værkets elementer, som fx døren, trappen og et ur har indgået i andre sammenhænge og er nu nøje udvalgt til værket.

Lyden skaber en fortælling

Vinyl -terror & -horror laver narrative lydværker og har en skulpturel tilgang til at arbejde med lyd. De mener, at det er i sammenstødet mellem lyd og objekt, at det bliver interessant:

”Det siger på den her måde, fordi det ser sådan her ud. Ping pong mellem lyd og skulptur giver en ny betydning og et nyt liv. Og sammenstød mellem virkelighed i materialer og fiktion i filmiske lydsekvenser skaber en helt anden stemning omkring æstetikken i skulpturen,” forklarer Camilla Sørensen.

UCC har fået en mio. kr. i støttemidler fra Statens Kunstfond. I samarbejde med UCC har kunstfonden peget på den danske lydkunstduo Vinyl -terror & -horror og kunstner Lasse Krog Møller til de første to kunstopgaver på Campus Carlsberg. Værkerne er realiseret på baggrund af den kunststrategi, UCC har udarbejdet i samarbejde med Somewhere. UCC arbejder på at skabe flere partnerskaber med fonde, større private virksomheder m.fl. om kunst i det kommende studie- og arbejdsmiljø.

Om Vinyl -terror & -horror