Sådan siger man bajer og rullekravesweater på tegnsprog

UCC har netop udgivet tredje udgave af Ordbog over Dansk Tegnsprog med i alt 2200 tegn. Ordbogen er elektronisk og en af de mest avancerede tegnsprogordbøger i verden.

Forsikring, etnisk, hurra, rabarber, nisse, bajer og rullekravesweater. Det er bare nogle af de 200 nye tegn, der har fundet vej ind i den tredje udgave af Ordbog over Dansk Tegnsprog, som UCC netop har udgivet. De nye tegn er hentet fra hverdagssproget - især inden for områderne mad/drikke og krop/sundhed.

”Tegnene og viden om deres betydning og brug har vi fundet ved at gennemse (uendelig) mange timers video med optagelser af monologer på tegnsprog. Vi er ved at opbygge et såkaldt korpus – det vil sige en samling tegnsprogstekst, man kan søge i. Det gør, at ordbogen bygger på et større sprogligt grundlag end tidligere og derfor bliver mere præcis,” siger Jette Hedegaard Kristoffersen fra Center for Tegnsprog i UCC. Hun er ledende redaktør på ordbogen, der nu har i alt 2200 tegn.

250 brugere hver dag

Hver dag klikker 250 unikke brugere ind på ordbogen. Blandt dem er døve, hørehæmmede, tegnsprogstolkestuderende, babytegnsbrugere, tegn til tale-brugere og andre med interesse i tegnsprog. Louise Corneliussen og Mille Blegvad Andersen, der er tegnsprogtolkestuderende på tredje år, fortæller:

”Tegnsprog.dk er nok en af de mest besøgte hjemmesider for en tegnsprogstolkestuderende. Vi bruger den flere gange dagligt til at slå de tegn op, som vi endnu ikke kender – og til dem, vi lige skal være helt sikre på, om vi nu bruger rigtigt. For helt nye tolkestuderende er funktionen med at kunne søge efter tegn ud fra håndform og artikulationssted virkelig nyttig, når der dukker et tegn op, man ikke lige kender. Senere på uddannelsen, når undervisning i tolkning begynder, er det rart for eksempel at kunne søge efter bestemte emner for at kunne forberede sig til forskellige tolkeopgaver.”

Den nye udgave af ordbogen byder også på:

  • Mere end 1000 nye henvisninger til synonymer m.m.
  • Mulighed for søgning på bøjningsformer af danske ord
  • Alfabetisk sortering af søgeresultater ved emnesøgning på håndalfabetet og mundhåndsystemet
  • Tal-sortering af søgeresultater ved emnesøgning på tal
  • Videoafspilning via HTML5 – uafhængig af platform.

 

Gratis online ordbog

Modtag Nyt fra UCC

UCC's nyhedsbrev udkommer ca. en gang om måneden, og giver dig viden om udviklingsprojekter, forskning og praksis på professionsområdet.