Pædagogstuderende må være verdensmestre i introture

Introtur pædagoguddannelsen
”Jeg stoler på dem alle sammen! Jeg ved, at de ville gribe mig, hvis jeg faldt.” Sådan siger Ilona Ogorodnik om at være på introtur. I år deltager 780 nye pædagogstuderende fra UCC på en kærlig, inkluderende, sjov og fagligt udbytterig tur, der ikke ligner andre intro- og rusture.

Hvis man googler intro- eller rusture, får man avisoverskrifter om ekstreme mængder alkohol, hærværk, hospitalsindlæggelser, ydmygende ritualer og om studerende, der hader at deltage i ’løjerne’. Sådan er det IKKE, når de pædagogstuderende fra Campus Carlsberg tager på introtur.  

Her på Western Camp giver tre fyre køkkenet en overhaling. De ligner mest rockmusikere med deres slidte jeans, skægstubbe og t-shirts, men de svinger koste, skrubber ovne og tørrer borde af på en måde, der ville ethvert svigermor-hjerte til at banke.

Mathias Soltveit har sovet tre timer, inden han klokken 8.30 stod op for at lave morgenmad til hele banden sammen med et par andre tutorer og nye studerende.

”Alle mødte til tiden, og vi var endda færdige før tid. Vi har haft travlt, men der er styr på det. Og jeg føler mig ikke træt, for vi har det sjovt undervejs,” siger han og hænger viskestykker til tørre, mens studiekammeraten Emil Andersen sætter rengøringsmidler på plads.

Introtur pædagoguddannelsen
Opslag på årets introtur

En god start på uddannelsen og jobbet

”Jeg kom lidt sent i gang med toiletterne, giver du ikke en hånd?” spørger én studerende en anden, som afbryder sin pause for at hjælpe.

Helle Larsen underviser på pædagoguddannelsen, og selvom hun i årevis har deltaget i introturene, bliver hun alligevel hver gang imponeret over de studerende.

”Er det ikke fantastisk? De hjælper hinanden og tager ansvar. Og når de gør det her på introturen, gør de det formentlig også i løbet af resten af uddannelsen. Turen her er en god start på både pædagogstudiet og pædagogjobbet,” siger ’Hellemor’, som en forbipasserende pige kærligt kalder hende.

Helle Larsen fortæller, at en af de nye studerende fik det skidt en aften på grund af en krise i familien, så han ville hjem.

”Så var der en af tutorerne, der sagde, at han gerne ville køre ham til stationen, men om de ikke hellere skulle sætte sig ned og tale om det? Så snakkede de, og den nye studerende blev hele introturen. Det er så dejligt!” siger hun. 

Plads til de unge, de stille, de vilde og dem, der ikke drikker

I alt er 780 nye studerende plus 70 tutorer afsted på introtur. Det sker i fire hold, dvs. at der lige nu er ca. 190 kommende pædagoger tilstede her i Kramnitze på Lolland. Tutor og ’køkkenboss’ Jenna Lee Jordan er tilfreds, fordi hendes team har lavet frokost til dem alle – og fordi måltiderne indtil nu er afviklet uden madspild. Dét kræver stor planlægning og grundig udførelse.

”I går fik vi kylling i karry på fem måder, bl.a. vegansk og vegetarisk – og faktisk lavede vi også en version uden karry, for det er der en, der ikke kan tåle,” siger Jenna med et smil.  

”Alle skal spise med, og vi tager hensyn til hinanden,” supplerer en medstuderende.

Et kig ind i kølerummet afslører ikke kun pinlig renhed og sirlig orden, men også et særligt system af fødevarer: Tofu, laktulosefri mælk, glutenfrit brød, osv.

”Vi tager hensyn i alle sammenhænge. Fx indretter tutorerne en stille lounge, sådan at studerende, der ikke gider vild fest og høj musik, kan tale sammen, hygge sig og måske spille et spil. Der skal være plads til alle, både de helt unge, dem der har børn derhjemme, ikke orker vild fest, ikke drikker, osv. Præcis som i et pædagogisk tilbud handler det om at skabe et fællesskab, hvor alle er med, og hvor forskellighed er en styrke,” siger Helle Larsen.

Det, vi siger, er det, vi gør

Thomas Gregersen er studiekoordinator og underviser på UCC’s pædagoguddannelse. Han er Mr. Introtur, for han har 15 gange været med pædagogstuderende på Western Camp, og han har stor erfaring med og klare holdninger til, hvordan man afholder introture. Han er endda flere gange blevet kontaktet af andre uddannelsesinstitutioner, hvis introture er løbet løbsk på grund af alkohol, vold eller hærværk eller simpelthen bare ikke fungerer.

”Forskellen på vores introture og de fleste andre er, at vi ser dem som en vigtig del af uddannelsen. Der er her, vi skaber kulturen, og samtidig er der læring at hente, når så mange mennesker skal være sammen i to døgn og have det godt imens. Introturen er en afspejling af den uddannelse, vi giver de studerende, og det er vigtigt, at det, vi siger, er det, vi gør! Det, vi som undervisere lærer de studerende fx om pædagogik, inklusion og mangfoldighed, er også det, der praktiseres hernede i Kramnitze,” siger Thomas Gregersen.

Han fortæller, at tutorerne spiller en kæmpe rolle for hele introforløbet, at de knokler som gale, og at de i særlig grad lærer en masse af introturene.

”Det at planlægge og gennemføre aktiviteter for så mange og evaluere dem bagefter, er jo noget af det, man skal kunne som en dygtig pædagog. Tutorerne tager et stort ansvar for deres nye medstuderende, og Helle og jeg er med som backup, hvis noget skulle spidse til. Vi har altid telefonen åben,” siger Thomas Gregersen.

’Sheriffen’ er glad for pædagoguddannelsen

Ejeren af Western Camp hedder Jens Bay, men går under navnet ’Sheriffen’. Han har i otte år haft besøg af pædagogstuderende fra UCC’s pædagoguddannelse Strandvejen, der nu er flyttet sammen med tre andre pædagoguddannelser på Campus Carlsberg. Og Western Camp danner rammen om mange introture hvert år.

”Det er anderledes at have besøg af Thomas, Helle og de pædagogstuderende – på den absolut gode måde. Der er ekstra godt styr på det, og fordi der er undervisere med, klarer de mange af de ting, som vi ellers skal klare. Det er faktisk lidt som at have et par fridage, når UCC kommer,” siger ’Sheriffen’.

I et lokale sidder en gruppe nye studerende, der godt nok er lidt søvnige efter aftenens temafest, men stadig fokuserede på at svare rigtigt på en quiz, som Victoria Hornbøl Sturm styrer. Gruppen har kendt hinanden i tre-fire uger, men ligner gamle venner.  

”Hornfisk!” svarer en pige, der godt ved, at Kramnitze hver år holder festival om netop den fisk.

”Sejt!”, siger en fyr, mens to andre studerende klasker hænderne mod hinanden.

”Jeg elsker den her introtur!”

Victoria Hornbøl Sturm er vild med at være tutor:

”Det er meget sjovt, hårdt og lærerigt. Fx lærer man at stille sig frem og tale foran mange mennesker, og det er jeg glad for. I det hele taget er det god øvelse i at blive pædagog,” siger hun.

Pludselig dukker ’Mac’ Hansen op. Han ser lidt tømmermandsramt ud, omfavner tutoren og siger: ”Det er fantastisk! Jeg elsker den her introtur!”

Han er særligt glad, fordi hans hold i går vandt til festen for bedste tema, nemlig golf. De havde skabt deres bord om til en golfbane, som de andre studerende kunne spille på.

Ilona Ogorodnik er også med. På spørgsmålet, om det kan mærkes, at dette er en introtur for netop pædagoger, siger hun:

”Ja! Folk er simpelthen så søde, og jeg stoler på dem alle sammen! Jeg ved, at de ville gribe mig, hvis jeg faldt. Det er sådan, vi er ved hinanden,” siger den 23-årige studerende.

Introtur pædagoguddannelsen
Bordet er lavet om til golfbane til temafesten

Om introturen på UCC’s pædagoguddannelse:

  • Afspejler uddannelsen via en inkluderende tilgang samt sociale, musiske og dramatiske elementer og didaktiske overvejelser i forbindelse med aktiviteter. Desuden evalueres alle dele af turen til gavn for næste tur.
  • Har medført interesse fra andre uddannelsesinstitutioner, der ønsker mere strukturerede introture med fagligt fokus og tutorer som omdrejningspunkt - bl.a. fordi deres egne ture er ’løbet løbsk’ eller ikke har givet det ønskede sammenhold blandt de studerende.
  • I alt deltager 70 tutorer, som planlægger og gennemfører turen med hjælp fra uddannelsen. Et fast element er, at studiestartskoordinator Thomas Gregersen og underviser Helle Larsen ofte er til stede, at hash er forbudt, og at der ikke drikkes alkohol i dagtimerne.
  • Tutorerne udvælges af studiestartskoordinatorer ved samtaler, hvor der lægges vægt på ansvarlighed, og at tutorerne samlet kan rumme både udadvendte, stille, unge og ældre studerende.
  • Hver tutor bruger ca. 160-180 timer til bl.a. møder, arbejdsweekender samt selve introturen. Tutorerne har udarbejdet drejebøger for alt lige fra indkøb og holddeling til aktiviteter, madlavning og vagtplaner.
  • Er koordineret med og har opbakning fra uddannelsens ledelse. Tutorernes deltagelse er fx lovligt fravær, da det betragtes som studierelevant, og de modtager et bevis på hverv sammen med eksamensbeviset. Det tæller i høj grad på CV’et, mener uddannelsen.
  • Thomas Gregersen og Helle Larsen har i hhv. 8 og 6 år stået for introturen på Pædagoguddannelsen Strandvejen, før UCC’s fire pædagoguddannelser flyttede sammen på Campus Carlsberg.