Ny uddannelse gør dygtige strikkere til iværksættere

UCC udbyder strikuddannelse
I kølvandet af den stigende interesse for strik er der opstået et stort behov for, at dygtige strikkere kan uddanne sig til at blive fagprofessionelle inden for branchen. Den 12. september slår UCC dørene op til Danmarks første uddannelse i ’Strikdesign, håndværk og formidling’.

Flere og flere lader sig rive med af strikkebølgen, som er skyllet ind over Danmark siden år 2000. Pindene gløder over hele landet, og vi strikker ikke længere kun derhjemme i vores eget selskab, nu mødes vi også med andre strikke-entusiaster på cafeer, biblioteker og i garnforretninger for at strikke i fællesskab. Vi tager på kurser og deltager i workshops for at lære at strikke – og vi rejser på strikkefestivaler, der trækker tusindvis af deltagere. Nu kan vi så også uddanne os i formidling af strik og blive dygtige, fagprofessionelle undervisere og designere med salg for øje.

Det er UCC, som står bag den nye uddannelse i ’Strikdesign, håndværk og formidling’, der er den første af sin art i Danmark. Den udbydes som en deltidsuddannelse under åben uddannelse, og det første hold studerende indtager faglokalerne på UCC’s Campus Carlsberg i København allerede den 12. september i år. Forhåndsinteressen for uddannelsen har været stor, og ved et informationsmøde i maj måned deltog 30 interesserede strikkere fra både Jylland, Fyn og Sjælland.

Uddannelse kan styrke strikbranchen
Birgitte Kirstein, leder af Tekstilformidleruddannelsen på UCC, glæder sig til at slå dørene op til strikuddannelsen og byde studerende fra hele landet velkommen:

”Vi oplever et stort behov for professionalisering inden for strik, både omkring håndværk, design og formidling. Der har i flere år været brug for en uddannelse, hvor deltagerne opkvalificerer sig til at kunne drive egen virksomhed omkring kurser eller salg. Udover at vi kan bidrage til at styrke strikbranchen på flere niveauer, er det også spændende for os som Tekstilformidleruddannelse at udvide med en åben uddannelse inden for strik. Og vi har dygtige undervisere til at stå for undervisningen,” siger Birgitte Kirstein.

At strikke er blevet socialt
Karen-Ditte Nielsen, der er projektkonsulent og arbejder med forretningsudvikling hos UCC, står bag idéen om en kompetencegivende strikuddannelse. Hun er selv en begejstret amatørstrikker, der nyder at strikke sammen med andre – fx i sin have. 

”Siden år 2000 er interessen for strik øget enormt i den vestlige verden, og i Danmark afholdes der ca. 1.000 forskellige strikarrangementer om året rundt omkring i landet. Det ligger i tidsånden, at vi søger tilbage til håndværksmæssige fag, der er ’langsomme’, og hvor vi kan fordybe os. Og det giver mening at strikke, fordi vi får tøj ud af det, og samtidig har strik et stærkt socialt element. Vi kan mødes og strikke i et fællesskab, som er rummeligt, fordi det ikke er styret af, om vi kan lide hinanden, men af at vi har denne fælles interesse,” siger Karen-Ditte Nielsen. 

Og hun fortsætter:

”Pludselig er der et marked for formidling af strik, for hvem udvikler de strikkeopskrifter og de stadig mere avancerede design, som de mange hobby-strikkere bruger? Det kræver faglig viden og kompetencer at udforme opskrifter, at udvikle strikdesign og at blive en dygtig underviser, som kan give sin håndværksmæssige viden videre til andre på den rette måde. Og de kompetencer får de studerende,” siger Karen-Ditte Nielsen. 

Fremtiden: Undervisere og designere med egen virksomhed
Fonden for Entreprenørskab har støttet uddannelsen, som rummer et stort element af iværksætteri. For de studerende kan ikke satse på at blive ansat i faste job, når de efter uddannelsen står klar med fx deres egen strikkollektion. De skal i stedet skabe deres egne job.

”Selvom der er en stor efterspørgsel for at lære mere om strik, bliver der ikke opslået ledige job som designere eller undervisere inden for strik, så vores studerende skal have lyst til at arbejde på freelancebasis og starte egen virksomhed. Måske vil de udbyde kurser i strik, sælge deres strikdesign fra en butik på internettet, eller designe strikmodeller for håndarbejdsmagasiner og ugeblade. Uddannelsen klæder dem på med start-up-kompetencer, og vi arbejder på at etablere en mentor-ordning, så de også efter uddannelsen kan få hjælp til at etablere sig som selvstændige,” siger Karen-Ditte Nielsen.

Internettet giver liv til 700 år gammelt håndværk
En af de undervisere, der tager imod de studerende på uddannelsen, er Louise Klindt. Hun er uddannet håndarbejdslærer og cand.pæd. i tekstile fag og lever selv af at formidle sin store faglige viden om strik. Hun har undervist flere hundrede strikkere, først på Håndarbejdets Fremmes Seminarium og senere på Strikkeuniversitetet, og hun har designet strik til magasiner og garnproducenter og skrevet, redigeret og oversat strikkebøger. 

I Europa har vi strikket siden 1300-1400-tallet fortæller hun. Mens dét at strikke tidligere var noget, man som kvinde skulle lære for at kunne producere tøj til familien, så strikker danskere og mange andre vesteuropæere i dag udelukkende af lyst.

”Strikkebølgen har fået masser af energi af internettets opkomst, og via Youtube har amerikanske, engelske og canadiske strikkere inspireret europæerne til at gå i gang. Når interessen er så stor, handler det nok også om, at vores liv er blevet sansefattigt, fordi vi tilbringer så meget tid med at arbejde ved computerskærmen. Vi har brug for også at arbejde konkret og praktisk med vores hænder, fx med at lave mad, udføre havearbejde og med at strikke. Så vi kan fordybe os, være kreative – og finde ro i en stresset hverdag,” siger Louise Klindt.

Hun glæder sig til at undervise de studerende på strikuddannelsen i, fx hvordan de arbejder med forskellige snit i strik, og hvordan de effektivt formgiver deres egne design. De studerende skal lære teknikkerne til måltagning, optegning og graduering af størrelser, så de kan få et strikdesign i selv et meget indviklet mønster til at fungere optimalt i fx syv forskellige størrelser – uanset om der er tale om strik til en baby eller et stort og meget avanceret kjoleprojekt.

Kort om UCC's nye strikuddannelse: 

  • ​’Strikdesign, håndværk og formidling’ er en deltidsuddannelse, hvor undervisningen finder sted uden for almindelig arbejdstid. Den løber og 2 år og udbydes på Professionshøjskolen UCC’s nye Campus Carlsberg i Carlsberg Byen midt i København. Studerende kan tage et modul pr. semester og afslutter hvert semester med et selvstændigt projekt.
  • De studerende bliver – i hold på 12-24 personer – undervist i håndværk og design, didaktik og formidling samt iværksætteri, dvs. økonomi og drift af egen virksomhed. Uddannelsen består af et miks af teori, håndværksmæssig viden og afprøvning i praksis.
  • Undervisningen foregår i veludstyrede, nye faglokaler, der tilhører Tekstilformidleruddannelsen, som danner ramme om strikuddannelsen. Gennemførte moduler giver ECTS-point, som kan bruges, hvis den studerende senere vil læse på Tekstilformidleruddannelsen.
  • Uddannelsen er for øvede strikkere, der i forvejen kan strikke strikmodeller efter en opskrift, er fortrolige med grundlæggende strikketeknik og strikkemønstre, og som har erfaring med deres egne design og beregninger i strik. 
  • Hvert modul koster 8.995 kr. plus udgifter til materialer og faglitteratur.
  • Der afholdes informationsmøde om uddannelsen tirsdag d. 24. oktober 2017 kl. 17-19 på Campus Carlsberg, Humletorvet 3, 1799 København V. Alle er velkomne.