Kræftramte mænd bokser, cykler og træner på livet løs

En kræftramt mand dyrker boksetræning med en fysioterapeutstuderende
Tore Sten Andersen og Alexander Bach har i forbindelse med deres bachelorprojekt på UCC’s fysioterapeutuddannelse oprettet et særligt mandetræningshold, hvor 12 mænd i alderen 50-83 år mødes to gange ugentligt for at få styrken, energien og velværet tilbage. Der er IKKE yoga og stavgang på programmet.

Hvis man tror, at mænd i kræftbehandling kun må lave blide øvelser på gulv og forsigtigt gå stavgang, så kan man godt tro om igen. Når de to fysioterapeutstuderende Tore Sten Andersen og Alexander Bach to gange om ugen underviser 12 mandlige kræftpatienter i alderen 50-83 år, er der ’rigtig’ mandetræning på programmet, fx boksning, hockey og træning i skoven, hvor de løfter træstammer og cykler på mountainbikes.

”Selvom man er kræftopereret eller i kemoterapi, kan man sagtens blive lige så stærk eller stærkere, end før man blev syg. I hvert fald når man får kyndig vejledning undervejs. Forskning viser, at kroppen fungerer som før, fx opbygger man muskelmasse, hvis man styrketræner. Man skal være opmærksom på bivirkninger fra behandlingen, og det er her, vores faglighed som snart færdiguddannede fysioterapeuter er vigtig. Det betyder bl.a., at vi kan vurdere, om der er tale om ømhed, fordi man har trænet, eller om den del af kroppen skal have ro, og man derfor skal lave øvelsen på en anden måde, ” siger Tore Sten Andersen, der er 26 år.

Vi bliver dygtigere og deltagerne får det bedre

Mandetræningsholdet er et gratis tilbud, der er henvendt til nordsjællandske mænd, der enten er i eller for nylig har overstået kræftbehandling, og holdet finder sted fra april-juni 2016 i forbindelse med de to fysioterapeutstuderende afsluttende bachelor-projekt.

”Vi samarbejder med vores underviser og vejleder på fysioterapeut-uddannelsen, Wanda Breum, der har flere års erfaring med fysisk træning af kræftpatienter. Vi har også læst masser af forskning om træning for kræftpatienter og om, hvilken træning der især appellerer til mænd, og vi justerer hele tiden på undervisningen, så den gavner deltagerne mest muligt. For os er det en stor gave at få lov til at lave bachelorprojekt om så vigtigt et emne. Vi bliver fagligt dygtigere, og deltagerne får kvalificeret træning, som vi kan se, at de er glade for og får det bedre af,” siger studiekammeraten Alexander Bach, der er 24 år.

Der lugtede af sved og sure sokker

De to studerende samarbejder også tæt med Kræftrådgivningen i Hillerød, bl.a. med en psykolog, der vejleder og støtter de to studerende undervejs. Samtidig har de indgået aftaler med lokale firmaer, der bidrager med udstyr og lokaler.

”De var vilde med at bokse. Det var så fedt at komme i Hillerød Bokseklub, hvor der lugter af sved og sure sokker, og hvor de trænede på livet løs. Det var sjovt og givende. Der er ingen tvivl om, at mændene vil have rigtig mandetræning, og at det giver et særligt socialt rum, når det er mandeting, vi laver, ” siger Tore.

”Samtidig er der jo en alvor bag. Vi har at gøre med nogle mænd, der har været eller stadig er hårdt ramt af sygdom, og som kæmper for at få det bedre. Vi har oplevet, at en af vores deltagere pludselig fik et tilbagefald og ikke klarede den. Der var det godt at tale med vores vejleder og med psykologen i Hillerød Kræftbehandling. Det er hårdere at arbejde med kræftpatienter end med mange andre grupper, men det giver i den grad mening,” siger Alexander.  

Underviser: Projektet er win-win

De to studerende oprettede allerede sidste år et mandetræningshold i samarbejde med deres underviser på UCC, Wanda Breum, der som kvinde faktisk ikke må være med i undervisningen. Det er på baggrund af de gode evalueringer fra holdet, at de besluttede at fortsætte med et nyt hold – og lave bachelor-projekt om emnet.

Bl.a. siger en tidligere deltager om mandeholdet: ”Jeg har været meget glad for forløbet. I var engagerede og viste stor iver for det, I lavede. Forløbet gav mig helt klart mod på at fortsætte med at træne efterfølgende. Det har bestemt været givende, og jeg ville til enhver tid anbefale det til andre."    

”På uddannelsen arbejder vi for størst muligt sammenhæng mellem teori og praksis. Projektet er fantastisk, fordi de studerende sætter det, de lærer på studiet, i spil ude i den virkelige verden. Det er win-win, at vi på uddannelsen både kan styrke de studerendes faglighed og være til gavn for borgere, der har brug for det. Det er også spændende, fordi der mangler viden om træning af mandlige kræftpatienter. Det kan projektet give os,” siger Wanda Breum, lektor på UCC’s fysioterapeutuddannelse.