Kendt læreruddannelse sagde farvel til Nørrevold

Zahle studerende
Den 30. juni tog underviserne på læreruddannelsen Zahle på både højtidelig og munter vis afsked med seminariet, der siden 1877 har uddannet tusindvis af skolelærere – de første mange årtier kun lærerinder.

På hjørnet af Linnésgade og Nørre Voldgade – lige over for, hvor Nørreport Station nu ligger – er der blevet uddannet lærere i Nathalie Zahles navn siden 1877. Det er slut nu, for efter sommerferien flytter de 100 undervisere og 1400 studerende på læreruddannelsen Zahle til det splinternye Campus Carlsberg i Carlsberg Byen sammen med læreruddannelsen Blaagaard/KDAS og fire andre UCC-uddannelser, nemlig pædagog-, tekstilformidler- og tegnsprogstolkeuddannelserne og uddannelsen til pædagogisk assistent.

Nathalie Zahle er en betydningsfuld person i Danmarkshistorien og gik forrest for kvinders uddannelse, for hun oprettede først lærerseminarium, siden grundskole og gymnasium i en tid, hvor pigers skolegang bestod af privatundervisning i hjemmet, hvis de var heldige. Først i 1956 – lang tid efter Nathalie Zahles død – blev der åbnet op for mandlige elever og studerende på hendes skole-imperium på Nørrevold.

Zahle 1877
Nørre Voldgade 7 (1877)

Det var afslutningen på en epoke, som underviserne på læreruddannelsen Zahle markerede, da de torsdag den 30. juni lyttede til studieleders Dan Eriksens foredrag om kvinden, der lagde navn til landets vel nok kendteste læreruddannelse.

Progressiv pædagogik

Sammen med Karsten Hammer, der i 37 år har undervist på Zahle, havde Dan Eriksen været i arkiverne for at finde støvede dokumenter og gulnede fotografier, der fortalte historien om Frøken Zahle. Som 24-årig oprettede hun i 1851 sin første skole i Kronprinsensgade, og inden da havde hun allerede gjort sig progressive, pædagogiske tanker om kvinders uddannelse, fortalte Dan Eriksen.

Blandt andet gjorde Nathalie Zahle op med ’duks- og fuks-systemet’ – at de dygtigste elever sad forrest i klassen, og at eleverne så flyttede frem og tilbage i klassen efter præstationer. Hun indførte også ’klassemoderen’ – en tidlig forløber for klasselæreren – som konsekvens af sine tanke om skolen som både uddannelses- og opdragelsesinstitution. Hun nedtonede kraftigt terperiet til fordel for det frie ord i klassen, for de unge frøkner skulle danne deres egne meninger. Og hun lagde vægt på samarbejdet med forældrene. Alt sammen noget enhver lærer i dag ville nikke ja til!

På kant med H.C. Andersen

Som en af 1800-tallets store personligheder stiftede Nathalie Zahle bekendtskab med H.C. Andersen, men de to faldt ikke i hinandens smag. Digteren var overraskende nok ikke vild med at læse højt for børn, hvilket han indimellem dog gjorde på N. Zahles skole. Han brød sig ikke om hendes alvorlige stil – især ikke, når hun bar tørklæde. Og hun syntes, han var krukket og selvoptaget, fortalte studieleder Dan Eriksen på den sidste dag på læreruddannelsen Zahle.

Nathalie Zahle
Nathalie Zahle

En stor del af Zahle-institutionen forbliver på Nørre Voldgade, nemlig gymnasiet og grundskolen. 

Modtag Nyt fra UCC

UCC's nyhedsbrev udkommer ca. en gang om måneden, og giver dig viden om udviklingsprojekter, forskning og praksis på professionsområdet.