Forskning: Parforholdet kan være en vigtig ressource under kræftforløb

Et forskningsprojekt ved Professionshøjskolen UCC har udviklet en ny metode, som skal styrke et af de oversete forhold, når kræften rammer – parforholdet. PROFVIDEN har interviewet forskeren bag projektet og et af de deltagende par.

Artikel i PROFVIDEN, 10. maj 2017

Ilden knitrer lunt i brændeovnen, og varmen og gløden i de solide træbjælker, som udgør den norske bjælkehytte, har en beroligende effekt fra første sekund, man sætter foden indenfor. 

Vi er ikke i Norge, men derimod på Skovskolen i Hillerød, hvor 'Stugan' – elevernes perfekte model af en norsk bjælkehytte – danner ramme om lektor Christel Trøstrups ph.d.-projekt Recap på Professionshøjskolen UCC. 

Skovskolen i Hillerød
Skovskolen i Hillerød danner udgangspunkt for de dialogfremmende gåture

Projektet kombinerer narrativ coaching med gåture i naturen. Over det næste år skal 80 par, hvoraf den ene er ramt af kræft, gennemgå et interventionsforløb, som tager udgangspunkt i dialogfremmende gåture i de smukke og beroligende omgivelser omkring Skovskolen. Undervejs skal parrene gøre holdt ved syv poster, hvor de indtaster postens kode på en medbragt iPad. Det udløser et spørgsmål, som giver anledning til en samtale mellem parterne. Et af den slags svære spørgsmål, som man formentlig sjældent får stillet sin partner i en dagligdag, som ofte er præget af en masse praktisk logistik i en hverdag, hvor sygdommen er et vilkår.

Et spørgsmål er for eksempel: "Hvad er det vigtigste, jeg som din partner skal vide om dig?"

Tanken bag Recap er at styrke et af kræftens oversete forhold. Parforholdet. Mange kræftramte har heldigvis en partner ved deres side, men ofte lider parforholdet under det stressende forløb, som en kræftsygdom fører med sig. Sideløbende omlægges hospitalsstrukturen i hele landet med henblik på, at hospitalerne fremover primært skal varetage akut behandling. Det betyder, at det i højere grad bliver op til patienter og pårørende selv at skulle få en hverdag til at hænge sammen.

Recap er et samarbejde mellem UCC, Københavns Universitet og Nordsjællands Hospital om at opfinde en metode, som skaber øget sammenhæng i parrenes liv. Projektet har også involveret tre sygeplejerskestuderende, som i forbindelse med det forudgående pilotforløb har bidraget med dataindsamling i form af narrative interviews med kræftramte par. Deres indsamling har været med til at præge interventionsforløbets indhold. Målet med Recap er i sidste ende at finde en metode, som er enkel at anvende, og som samtidig ikke koster penge eller kræver tid fra de professionelle.

"Folk med en partner har færre tilfælde af recidiv og dør senere. Men erfaringsmæssigt svigter vi de pårørende i kræftbehandlingen. De bliver glemt og overset i systemet. Der er en masse uudnyttede ressourcer i de kræftramtes partnere, men de skal aktiveres først. Der har været en tradition for og et mål om lange udredende samtaler med de kræftsyge, men det er systemet ikke gearet til længere. Min teori er, at den helhedsorienterede indsats kan se ud på mange forskellige måder. Folk kan i mange tilfælde selv, hvis de får vist vejen," fortæller Christel Trøstrup, som er uddannet sygeplejerske og cand. pæd. psych. 

Christel Halvor Trøstrup
Projektleder Christel Halvor Trøstrup

Ofte er parrene meget bevægede, når de vender tilbage til bjælkehytten for at samle op på den halvanden kilometer lange gåtur, som de skal foretage to gange på en måned.

"Der er ingen praksis for at arbejde målrettet med par, og det er lidt mærkeligt, for det forekommer indlysende. Man kan få meget ud af at møde folk i øjenhøjde. Selv om jeg kun lige har mødt folk, får jeg ofte nogle meget private ting at vide efter et kvarters samtale. For eksempel om problemer med sexlivet eller andre, meget personlige forhold. 'Vi danser ikke længere', var der på et tidspunkt et par, der fortalte. Det siger jo alt om, hvor ødelæggende et kræftforløb kan være for sammenhængskraften i parforholdet," siger Christel Trøstrup.   

Resultaterne af vandreturene i Recap-forløbet vil blive sammenlignet med en kontrolgruppe på 80 andre par, som ikke deltager i forløbet, men som modtager kræftbehandling som normalt.

Projektet afsluttes i maj 2018. Herefter er det naturligvis et stort ønske fra Christel Trøstrup og samarbejdspartnernes side, at projektet kommer ud at virke i praksis. Det kunne for eksempel være i forbindelse med åbningen af nye Hillerød Hospital, som efter planen står færdigt i 2021. En rute omkring det nye hospital, som kræftpatienter og deres pårørende kan benytte, når de har behov for det, står højt på ønskesedlen. Om det bliver aktuelt, kan dog ikke siges med sikkerhed på nuværende tidspunkt. 

Den tabte brik i puslespillet

De pårørende glemmes alt for nemt i kræftforløbets hvirvelvind af logistik og praktik, mener kræftpatienten AM, som sammen med sin partner har deltaget i pilotforløbet forud for Recap.

"Samfundet gør jo rigtig meget for de kræftramte, men det er tydeligt, at de pårørende er en overset brik i puslespillet. De må bare følge med og forsøge at finde deres eget overskud. Min mand er med til alle samtaler ved lægen og på hospitalet, men ingen spørger jo til ham. Vi bliver ikke set på som et par, som en enhed," fortæller kræftpatienten AM, som blev koblet på Christel Trøstrups pilotprojekt på Recap forud for selve ph.d.-projektet.

AM blev introduceret til projektet af en afdelingsleder på onkologisk afdeling og fandt med det samme interesse for ideen, som ramte lige ned i hendes egen og ægtefællens oplevelse af at være henholdsvis kræftpatient og pårørende.

"Som kræftpatient skal man være sin egen entreprenør og i virkeligheden være meget ressourcestærk for at følge med i behandlingen. Hvis man ikke er det, kan man nemt blive tabt i systemet. Jeg tror, at det er undervurderet, hvor meget et solidt bagland betyder i den forbindelse."

AM vidste ikke helt, hvad de skulle forvente af en gåtur i skoven med indlagte dialogfremmende spørgsmål. Men med en indledende samtale med Christel Trøstrup og en instruktion i, hvordan posterne skulle bruges, drog de sammen ud i skovens dybe, stille ro. Og vendte forandrede tilbage.     

En af posterne i skoven
En af posterne i skoven

"Jeg var meget positivt overrasket. Efterhånden som gåturen skred frem, fik spørgsmålene mere tyngde og blev dybere. Det blev en lille rejse i, hvordan vi egentlig har det med hinanden. Ved en af posterne skulle vi stå ved en hængebro og bare kigge hinanden længe ind i øjnene. Vi har kendt hinanden i 29 år, og det er jo ikke noget, man lige gør til daglig. Efterfølgende skulle vi skrive et postkort til hinanden, og det blev til en meget stærk oplevelse, som vi begge har kunnet bruge efterfølgende. En følelse af intens nærhed og varme. Noget smukt."

AM er overbevist om, at projektet kommer til at vise gode resultater for de 80 kræftramte par, som i løbet af det næste år hver skal igennem to af de følelsesladede vandreture i skoven.      

"Hvis man ikke er så god til at snakke om følelser eller sætte ord på sygdommen i hverdagen, kan dette vise sig at blive en stor hjælp. Helt uden støj og forstyrrelser kommer man til at skulle forholde sig til spørgsmål om, hvad det er, der gør ens forhold til noget særligt."

Fotograf: Carsten Lundager

Hvad er Recap?

Fakta om projektet

Hvem: Professionshøjskolen UCC, Københavns Universitet og Nordsjællands Hospital. Projektet er finansieret af Professionshøjskolen UCC, Københavns Universitet, Nordsjællands Hospital og Oticon.

Hvornår: Marts 2015 – maj 2018

Kontaktperson

Christel Halvor Trøstrup

Ph.d.-studerende

E-mail: ct3@ucc.dk

Telefon: 4189 8403

PROFVIDEN

Professionshøjskolernes årlige videnregnskab, PROFVIDEN, viser, hvordan uddannelser og undervisning udvikles med forskning og udvikling.

Læs PROFVIDEN