Folkemødet: Videreuddannelse er vigtig, hvis vi skal spotte stresssymptomer hos børn

I professionshøjskolernes strandbar var vicedirektør i UCC Annegrete Juul ordstyrer af en debat om, hvordan velfærdsprofessionerne kan hjælpe børn, som mistrives. I panelet sad blandt andre borgmester Anna Mee Allerslev, som pegede på, at videreuddannelse af velfærdsprofessionerne er vigtig.

Folkemødet 2017

Flere og flere børn viser tegn på stress, og spørgsmålet er, hvordan velfærdsprofessionerne bedst kan hjælpe.

"Flere undersøgelser blandt børn og unge peger meget entydigt på at stress er en folkesygdom, der desværre ikke kun eksisterer i de voksnes verden. Et stigende antal børn oplever uro, stress og ondt i maven, og har andre symptomer, som er tegn på at kroppen er overbelastet og i alarmberedskab." Sådan indledte Annegrete Juul en aktuel og engageret debat om børn og stress på Folkemødet i professionshøjskolernes strandbar. 

Præstationssamfund og stressede voksne

Debatpanelet, som ud over Anna Mee Allerslev bestod af professor Bente Klarlund, professor Bjarne Bruun Jensen fra Steno Diabetes Center, fysioterapeut Pernille Thomsen og psykomorisk terapeut Sheila Simonsen, havde forskellige bud på, hvorfor børn mistrives. Sheila Simonsen pegede især på, at familiens og de voksnes stressede liv smitter af på børnene og dermed spiller en væsentlig rolle for trivslen. Bente Klarlund understregede dog, at vi mangler dokumenteret viden om, hvorfor flere børn mistrives.

Koordiner indsatsen omkring børn

Velfærdsprofessionerne har stor erfaring med at have blik for børns trivsel, og de møder dagligt de stressede børn i både skole, institution og i sundhedsvæsenet. Fysioterapeut Pernille Thomsen pegede på, at det vil give god mening, hvis de forskellige professionelle omkring barnet via en koordineret indsats spiller en central rolle i at få vendt udviklingen – og sammen forebygger stress hos vores børn.

Også professor Bjarne Bruun Jensen var opsat på, at velfærdsprofessionerne bør spille en endnu mere central rolle i forhold til at forbedre børns trivsel: "Vi skal gøre op med vanetænkning, når vi taler om børn, stress og trivsel," sagde han.

Modtag Nyt fra UCC

UCC's nyhedsbrev udkommer ca. en gang om måneden, og giver dig viden om udviklingsprojekter, forskning og praksis på professionsområdet.