Folkemøde: Børns leg er under pres

Folkemødedebat om børns ret til leg
Trods uenighed om skolereformens fortrinligheder, var debattørerne på UCC's første debatmøde på Folkemøde enige om, at den frie leg skal have plads.

Der var alvor bag humoren, da tegner og forfatter Anders Morgenthaler på UCC's første debatmøde udfordrede skolereformens plads til at tænke kreativt og lade legen blomstre. Sammen med forsker i småbørns liv Søren Smidt og forsker i børnekultur Carsten Jessen var han del af panelet, som diskuterede børns ret til leg med de mange spørgelystne fremmødte:

"Jeg overlevede selv min skoletid ved at sidde og tegne, mens intet af det lærerne forsøgte at lære mig, bed på. Og det er problemet i den nye skolereform: Så snart du putter læring ind i legen og forsøger at planlægge den, lugter børnene det med det samme og begge dele er ødelagt," sagde Anders Morgenthaler bl.a.

Debatmødet om børns ret til leg løb af stablen fredag eftermiddag. Panelet bestod af Anders Morgenthaler, Carsten Jessen, Søren Smidt, Charlotte Fischer og dekan for UCC's pædagoguddannelse Lisbeth Harsvik.

Vi er styret af angst

Ifølge forsker Carsten Jessen er det en udfordring at børneliv i stadig større grad handler om præstation og at kravene til børn er styret af angst:

"Angsten styrer, den måde vi tænker skole på: Kineserne kommer og gad vide om, vores børn kan lære at læse? Ingen børn leger på gader og stræder, fordi vi er bange for trafikken, men det er altså i den ikke voksen-styrede leg at børn lærer.  Vi skal i stedet støtte børn i at være gode til at finde på, skabe og være kreative.

UCC's næste debatmøde på Folkemøde handler om skolens rolle ift almen dannelse. Mødet finder sted lørdag kl. 16-17 i Kærnehuset 1. sal på Kirkepladsen.

 

 

Modtag Nyt fra UCC

UCC's nyhedsbrev udkommer ca. en gang om måneden, og giver dig viden om udviklingsprojekter, forskning og praksis på professionsområdet.